Typen met uw brein

 TECHNOLOGIE  Tweehonderd aanslagen per minuut? Dat moet sneller kunnen. Met uw brein bijvoorbeeld! Enkele elektroden erin en typen maar! Anderen gingen u voor, zo bleek uit een presentatie tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Epilepsy Society. Hersengolven worden met behulp van de computer omgezet tot karakters.

Onderzoekers volgden twee epilepsiepatiënten met een electrocorticography (ECoG). Hierbij worden elektroden in het brein geplaatst. Deze leggen alle activiteiten in de hersenschors vast. De patiënten kregen de opdracht om naar een scherm te kijken waarop in zes verschillende vakken een karakter stond. Elke keer als een vlak oplichtte, legde de computer de reactie van de patiënt hierop vast.

Daarna werd computersoftware met de hersengolven van de patiënt gekalibreerd. De patiënt kreeg vervolgens de opdracht om aan een letter te denken en de computersoftware vertaalde de hersengolven direct in letters die op het scherm verschenen. In bijna 100 procent van de gevallen verscheen de juiste letter op het scherm.

Andere onderzoekers deden eerder een soortgelijke ontdekking. Zo liet onderzoeker Galina Mindlin de Brain Music Therapy uit Rusland komen. Hierbij worden hersengolven omgezet in muziek. Toch is dit nieuwe onderzoek volgens Shih uniek. “Het is vergelijkbaar met andere onderzoeksresultaten met EEG’s, maar deze aanpak is meer lokaal en kan mogelijk een snellere communicatie verschaffen.”

Benieuwd hoe dat typen en musiceren met uw brein er uit ziet? Kijk dan eens naar onderstaande filmpjes.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd