Typen met behulp van uw denkkracht (en zonder handen)

Taststimuli

Een toetsenbord aansturen door alleen uw gedachten te gebruiken en te concentreren op een aanraking? Het kan nu voor het eerst. Marianne Severens, hersenonderzoeker aan het Nijmeegse Donders Institute en de Sint Maartenskliniek, ontwikkelde samen met collega’s de eerste ‘tactiele speller’.

Toetsenborden aansturen met gedachten, dat is al langer mogelijk. Hersenonderzoekers werken al met spellers waarbij een toetsenbord wordt aangestuurd door te concentreren op visuele signalen. Deze visuele spellers zijn alleen niet geschikt voor mensen met een visuele beperking. Severens en haar collega’s ontwierpen daarom een tactiele speller waarmee kan worden getypt door te concentreren op taststimuli.

Brein-Computer Interface (BCI)

Met een BCI kan een apparaat worden bestuurd zonder spieren te gebruiken. De BCI meet bepaalde hersenactiviteit en zet die informatie om in actie. Een voorbeeld van een BCI is de EEG-muts.

Drie vingers van iedere hand krijgen afzonderlijke apparaatjes die pijnloze tikjes geven op de vingers. Elke vinger correspondeert met een rij letters op het beeldscherm. Wanneer de persoon zich concentreert op de tikjes op één van de vingers, herkent de EEG-muts dat signaal in de hersenen. Zo kan een gewenste rij met letters worden geselecteerd. Vervolgens maakt de persoon een tweede keuze, waarbij iedere vinger voor één van de zes letters in de rij staat. Het typen gaat wat langzamer, maar voor mensen met een visuele beperking kan de tactiele speller een uitkomst zijn.

Proefpersonen gaven toch de voorkeur aan de visuele speller. Mensen zijn niet gewend aan het werken met tactiele signalen. “Ik verwacht dat de tactiele speller met wat extra oefening steeds makkelijker in gebruik wordt. Voor mensen die niet meer zo goed zien, of hun ogen niet goed kunnen bewegen zou de tactiele speller een oplossing kunnen zijn”, aldus Severens.

De tactiele speller. Foto: Mark Blokpoel / Radboud Universiteit Nijmegen
De tactiele speller. Foto: Mark Blokpoel / Radboud Universiteit Nijmegen

Bronmateriaal

"Typen zonder handen – de eerste 'tactiele speller' voor patiënten" - ru.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mark Blokpoel / Radboud Universiteit Nijmegen.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd