Typegedrag onthult hoe u zich voelt

   GEZONDHEID  Wanneer u de volgende keer uw gebruikersnaam en wachtwoord intypt, moet u eens goed letten op het ritme waarmee u dat doet. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat de manier waarop u een wachtwoord of pincode intypt verraadt hoe u zich voelt. Een afwijkend typeritme kan een teken zijn van stress of de ziekte van Alzheimer.

  Voor het onderzoek moesten 35 personen 36 keer inloggen met de gebruikersnaam ‘abertayexperiment’ en het wachtwoord ‘understandsomething’. De testperiode bestreek een periode van een maand en iedere keer kregen de testpersonen andere prikkels te verwerken. Zo moesten de testpersonen voor het invoeren van de gebruikersnaam en wachtwoord soms luisteren naar geluiden van politiesirenes, ruziënde echtparen en frommelend papier.

  Uit de test bleek dat de computer precies weet wanneer een persoon gestrest is en wanneer niet. Mensen die gespannen zijn typen namelijk sneller, doordat de toetsaanslagen korter zijn. Toch blijft er in een stresssituatie genoeg van de stijl van een typist over om de juiste persoon te identificeren.

  Het systeem kan gebruikt worden door banken. Wanneer het typegedrag anders is dan normaal, kan dat te maken hebben met het feit dat de persoon zich niet goed voelt. Of iemand anders pint geld – bijvoorbeeld iemand die het pasje heeft gestolen – zodat diegene snel overmeestert kan worden. Aan de andere kant: zijn er niet genoeg echtparen die hun pasje wel eens uitlenen aan hun partner om te pinnen? Hoe gaan banken dat controleren?

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd