Tycho Brahe opgegraven: wordt het mysterie eindelijk opgelost?

Wetenschappers hebben het lichaam van de Deense wiskundige en astronoom Tycho Brahe (1546-1601) opgegraven. Ze hopen het mysterie omtrent diens dood voor eens en voor altijd op te lossen door Brahe’s botten, haar en kleding te analyseren. Want was het echt een blaasontsteking die Brahe het leven kostte of werd hij vermoord?

Brahe werd in 1546 geboren en groeide uit tot een fantastische wiskundige die ook nog eens 1000 nieuwe sterren ontdekte. Zijn observaties en berekeningen vormen welbeschouwd het fundament van de moderne astronomie.

Blaasontsteking?
Brahe was een kleurrijk persoon en er doen zich meerdere anekdotes over hem de ronde. Zo zou hij tijdens een gevecht het topje van zijn neus zijn verloren en een ijzeren prothese hebben gedragen. Een ander verhaal is dat Brahe’s blaas tijdens een koninklijk banket explodeerde. Brahe zou nodig naar het toilet hebben gemoeten, maar vond het onbeleefd om de tafel te verlaten. Elf dagen later overleed hij. Het ging de boeken in als een blaasontsteking.

Kwik
Maar in 1901 groeven wetenschappers het lichaam van Brahe op en namen enkele monsters van zijn haren. Deze bleken uitzonderlijk hoge niveaus kwik te bevatten. Daar werd niet heel erg van opgekeken: Brahe was een alchemist en zou daarom veelvuldig met kwik in aanraking zijn gekomen.

Analyse
De geruchten over een mogelijke moord blijven zich echter de ronde doen en dus besloten de onderzoekers Brahe nogmaals op te graven. Ze zijn van mening dat ze anno 2010 een veel betere analyse van Brahe’s haren kunnen maken dan in 1901 en hopen het mysterie zo voor eens en altijd op te lossen.

WIST U DAT…

Kepler
Stel dat Brahe vermoord is, dan is de grote vraag natuurlijk: door wie? Er zijn nu al enige verdachten. Johannes Kepler bijvoorbeeld. Hij was de assistent van Brahe en werd later zelf een beroemde astronoom. Een andere mogelijkheid is de Deense koning Christian IV, omdat Brahe een affaire had met diens moeder.

Prothese
De onderzoekers hopen in ieder geval vast te kunnen stellen waar de prothese van Brahe van gemaakt is. Men neemt aan dat deze van zilver of goud is, maar anderen suggereren dat het om koper gaat.

Niet alleen Brahe wordt bestudeerd; ook zijn vrouw is opgegraven. Aanstaande vrijdag worden ze beiden weer ter ruste gelegd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd