Archeologen hebben nabij de vulkaan Pambamarca in Ecuador twintig forten van de Inca’s ontdekt. Ze zijn het bewijs van een lange, heftige oorlog.
De forten zijn zo’n 500 jaar oud. Ze zijn gebouwd van steen en bevinden zich op zo’n 3000 meter hoogte. De soldaten die hier leefden, waren duidelijk klaar voor de strijd. “We vonden flink wat slingerstenen in deze huizen alsof de soldaten lagen te wachten totdat de vijand aan zou vallen of totdat ze zelf de heuvel af zouden stormen,” vertelt projectleider Samuel Connell.
Kayambi
Naast de twintig gebouwen die door toedoen van de Inca’s verrezen, werden er ook nog twee forten van de Kayambi ontdekt. Deze forten zijn gemaakt van vulkanisch materiaal. Ze zijn groot en zeer stevig.
WIST U DAT…
Oorlog
De forten vertellen het verhaal van een oorlog die nog plaatsvond voor de Spanjaarden het gebied binnendrongen. “We hebben bewijs gevonden van een grens die volgens ons bestond tussen de forten van de Inca’s en de forten van de Ecuadorianen (de Kayambi, red.),” zo vertelt projectleider Samuel Connell. De vondst bewijst dat de verhalen die de Spaanse kolonisten vertelden, klopten.
Belegering
Volgens de verhalen probeerde de heerser van de Inca’s – Huayna Capac – de Kayambi omver te werpen. Hij dacht een geweldig leger te hebben waarmee dat in een mum van tijd moest lukken. Maar hij had het fout. Een oorlog die zeventien jaar duurde, volgde. “De Kayambi kregen in de gaten dat hun legers niet afdoende waren om met de Inca’s in een open veld te strijden en trokken zich terug in de enorme forten die ze hadden,” zo schreef de Spaanse missionaris Bernabo Cobo in de zeventiende eeuw. “De Inca gaf zijn mannen opdracht om het te belegeren en het voortdurend te bombarderen. Maar de mannen binnen hielden zo moedig stand dat ze de Inca’s dwongen om de belegering op te geven, omdat zij (de Inca’s, red.) zoveel mannen verloren hadden.”
Foto’s
Meer van bloed
Uiteindelijk wonnen de Inca’s de strijd toch en dreven ze de Kayambi richting een meer, zo vertellen de Spanjaarden. Daar gaf de heerser van de Inca’s de opdracht om de kelen van de in een hoek gedreven vijand door te snijden en de lichamen in het meer te werpen. Daarom draagt het meer de naam Yahuarcocha: meer van bloed.
Nader onderzoek moet uitwijzen welke rol de forten precies speelden en of de verhalen van de Spanjaarden wel helemaal kloppen. Zo zijn er twijfels over het verhaal omtrent Yahuarcocha. Opgravingen wijzen er namelijk op dat de Kayambi ook na de oorlog hun cultuur voortzetten. Mogelijk hebben een aantal Kayambi zich na de oorlog bij de Inca’s aangesloten.
Bovenstaande foto laat een stukje van een fort van de Inca’s zien. Foto: Chad Gifford / Pambamarca Archaeological Project.