Twijfels over test die levensduur voorspelt

Een bloedtest met een prijskaartje van bijna 500 euro zou kunnen voorspellen hoelang u nog te leven heeft. Experts hebben hun twijfels.

Aan de hand van de bloedtest kunnen onderzoekers achterhalen hoe lang de telomeren van mensen zijn. Telomeren zijn de uiteinden van de chromosomen. Deze uiteinden worden korter naarmate iemand ouder wordt. Kortere telomeren worden dan ook in verband gebracht met aandoeningen die nauw samenhangen met ouderdom. Hoe korter de telomeren, hoe ouder iemand al is.

Twijfels
Volgens de aanbieders van de test zou zo redelijk betrouwbaar kunnen worden vastgesteld hoelang iemand nog meegaat. Maar onderzoekers hebben hun twijfels.

WIST U DAT…

…laagopgeleiden veel sneller oud worden?

Te vroeg
“Ik maak me zorgen over hoe betrouwbaar deze test is,” laat onderzoeker Colin Blakemore weten. “We moeten veel meer weten willen we iets kunnen voorspellen.” Ook professor Thomas Von Zglinicki is duidelijk: “Het is nog te vroeg om dit nu al op de markt te brengen en ik ga het ook niet kopen.”

Fatalisme
Anderen maken zich zorgen dat mensen hun leven over een andere boeg gaan gooien door de test. “Als we weten wanneer en hoe we gaan sterven dan beïnvloedt dat de manier waarop we leven,” merkt onderzoeker Piers Benn op. “We moeten het fatalisme dat stelt dat ik ga sterven op een bepaalde datum en dat het dus geen zin heeft om te stoppen met roken of ongezond eten laten varen.”

De test – een initiatief van het Spaanse bedrijf Live Length – komt nog dit jaar op de markt.

Bovenstaande afbeelding laat chromosomen zien met aan de uiteinden (in het wit) de telomeren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd