Tweede succesvolle raketlanding voor Blue Origin

In november slaagde het ruimtebedrijf Blue Origin er in om een draagraket een gecontroleerde landing op aarde te laten maken. Was dit geluk? Nee, bewijst Blue Origin met een tweede succesvolle raketlanding.

Dezelfde New Shepard-raket vloog op vrijdag 22 januari net boven de Kármánlijn en landde iets later veilig op de grond. De Kármánlijn is de denkbeeldige grens op een hoogte van 100 kilometer in de atmosfeer van de aarde. Het wordt gezien als de grens tussen luchtvaart en ruimtevaart. Eigenlijk is het onzin dat 100 kilometer “het begin” is van de ruimte, daar de aardatmosfeer geen scherpe begrenzing heeft.

Ruimtebedrijf Blue Origin hoopt later dit jaar het eerste ruimtevaartuig te presenteren, dat een baan om de aarde kan bereiken. Dit betekent dat er een zwaardere raket gebruikt gaat worden om dit ruimtevaartuig te lanceren, waardoor een verticale landing lastiger is. Wat dat betreft loopt SpaceX iets voor, aangezien dit bedrijf in december heeft aangetoond dat het een raket op aarde kan laten landen nadat deze raket satellieten in een baan om de aarde bracht.

Benieuwd naar de bijzondere beelden van de lancering én landing van de New Shepard-raket? Bekijk ze hieronder!

Bronmateriaal

"LAUNCH. LAND. REPEAT." - Blue Origin

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd