Twee op de drie rokers sterven door hun sigaret

roken

Een onderzoek onder 200.000 mensen toont aan dat maar liefst twee op de drie rokers – wanneer ze niet stoppen met roken – uiteindelijk sterven aan een ziekte die aan roken gerelateerd is.

Dat stellen Australische onderzoekers in het blad BMC Medicine. “Zelfs ondanks het feit dat er relatief weinig mensen in Australië roken, ontdekten we dat rokers een drie keer hogere kans hebben om vroegtijdig te sterven dan mensen die nog nooit gerookt hebben,” vertelt onderzoeker Emily Banks. “We ontdekten ook dat rokers gemiddeld tien jaar eerder sterven dan niet-rokers.

Hoger
Tot voor kort dachten onderzoekers dat ongeveer de helft van alle rokers sterft aan een ziekte die aan roken gerelateerd is. Maar diverse onderzoeken wereldwijd wezen er recentelijk op dat dat percentage hoger ligt: zo rond de 67 procent. Het Australische onderzoek onder een groot aantal mensen komt op hetzelfde percentage uit. De onderzoekers baseren hun conclusie op gegevens uit de ‘45 and Up Study‘: een onderzoek naar de gezondheid van meer dan 200.000 Australische mannen en vrouwen.

WIST JE DAT…

Australië
In Australië wordt relatief weinig gerookt: ‘slechts’ dertien procent van de bevolking rookt. Het land loopt bovendien voorop als het gaat om methoden om rokers te ontmoedigen. Zo zitten sigaretten in Australië in een pakje zonder opsmuk en moet er relatief veel belasting over sigaretten worden betaald. “Onze resultaten herinneren ons eraan dat de strijd tegen tabak nog niet gewonnen is,” benadrukt Banks.

Toch is er ook een optimistisch geluid te ontdekken in de studie van Banks en collega’s. Zo wijst ook deze studie erop dat stoppen met roken zin heeft.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd