Twee nieuwe uilensoorten ontdekt op de Filipijnen

  Wetenschappers hebben op de Filipijnen twee uilensoorten ontdekt die de wetenschap hiervoor onbekend waren. Een bijzondere vondst: het gebeurt zelden dat onderzoekers in één studie twee nieuwe vogelsoorten ontdekken.

  “Meer dan vijftien jaar geleden realiseerden we ons dat er op de Filipijnen nieuwe subsoorten van de valkuil leefden,” vertelt onderzoeker Pam Rasmussen, werkzaam aan de Michigan State University. “Maar pas vorig jaar hadden we genoeg opnames om te bevestigen dat het niet alleen twee subsoorten, maar ook twee hele nieuwe soorten uilen waren.”

  Cebu
  De ene uil – Ninox rumseyi, op de tekening hierboven rechts – werd aangetroffen in de bossen van de provincie Cebu. De andere uil – Ninox leventisi, links op de tekening hierboven – leeft enkel op het kleine eilandje Camiguin. Dit eilandje bevindt zich dichtbij Northern Mindanao: een Filipijnse regio waarin nauwverwante valkuilen wonen. Hoewel de uil dus dicht bij familie woont, is deze heel anders dan de andere valkuilen. Zo is de valkuil de enige valkuil met blauwgrijze ogen.

  Luisteren

  Benieuwd naar de liedjes van de uilen? Beluister hier de liedjes van N. leventisi en hier de liederen van N. rumseyi.

  Liedjes
  Dat de twee uilen nieuwe soorten waren, bleek voornamelijk uit hun liedjes. “Toen we de liederen van beide uilen hoorden, waren we heel verbaasd, omdat ze zo duidelijk verschilden.” De uil die op het eilandje Camiguin leeft zingt ‘s nachts bijvoorbeeld lange solo’s die steeds intenser worden. Wanneer een stelletje zingt, doen ze dat in de vorm van een duet dat start met een soort grom. “De uilen leren hun liedjes niet, deze zijn in hun DNA geprogrammeerd en worden gebruikt om een partner te vinden of om hun territorium te verdedigen. Dus als ze (de liedjes, red.) heel anders zijn, dan weten we dat het nieuwe soorten moeten zijn.”

  De uilen zijn opvallend lang onopgemerkt gebleven. De onderzoekers kunnen dat wel verklaren. Zo wonen de uilen in een gebied waar onderzoekers weinig komen: vaker bezoeken wetenschappers grotere eilanden waar meer vogelsoorten wonen. Daarnaast zijn de liedjes van de uilen tamelijk onbekend, net als de complexe variaties waarmee de ene soort zich van de andere soort onderscheidt.

  Bronmateriaal

  "Two new owls discovered in the Philippines" - MSU.edu
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door John Gale / Oriental Bird Club.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd