Twee nieuwe soorten vergeet-mij-nietjes ontdekt

Onderzoekers hebben in Nieuw-Zeeland twee nieuwe soorten vergeet-mij-nietjes ontdekt. Het gaat om twee hele zeldzame soorten: van één soort zijn slechts zes plantjes teruggevonden.

De nieuwe soorten hebben de namen Myosotis chaffeyorum en Myosotis mooreana gekregen. U ziet ze hieronder. Beide vergeet-mij-nietjes hebben witte bloemetjes. De bladeren van M. chaffeyorum zijn rond, terwijl de bladeren van M. mooreana langwerpiger zijn.

Links ziet u M. mooreana. Rechts M. chaffeyorum. Foto’s: doi: 10.3897/phytokeys.16.3602.

Het lijkt erop dat beide vergeet-mij-nietjes vrij kritisch zijn als het gaat om hun huisvesting. De ene soort is slechts op één plek aangetroffen. De andere groeit enkel aan de voet van kalkstenen rotsen, zo meldt het blad PhytoKeys. Aangezien er van beide soorten maar weinig plantjes zijn teruggevonden, gaan de onderzoekers ervan uit dat de soort het moeilijk heeft.

De onderzoekers deden hun vondst in de bergen op Zuidereiland. Dat juist hier nieuwe soorten vergeet-mij-nietjes worden teruggevonden, is niet zo heel verwonderlijk. Hier zijn in het verleden al zo’n dertig verschillende soorten vergeet-mij-nietjes aangetroffen. De diversiteit is indrukwekkend. “De vergeet-mij-nietjes in Nieuw-Zeeland zijn heel anders dan hun familieleden met blauwe bloemetjes die vaak in tuinen worden aangetroffen,” vertelt onderzoeker Carlos Lehnebach. Veel van de vergeet-mij-nietjes in Nieuw-Zeeland worden echter – net als de twee nieuwe soorten – bedreigd.

Bronmateriaal

"No ordinary forget-me-nots" - Pensoft.net
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit PhytoKeys - doi: 10.3897/phytokeys.16.3602.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd