Twee nieuwe soorten orchideeën ontdekt

Encyclia navarroi

Wetenschappers hebben op Cuba twee nieuwe soorten orchideeën ontdekt. De ene soort heeft hele grote bloemen, terwijl de andere het met kleine bloemen moet doen.

De nieuwe soorten hebben respectievelijk de namen Tetramicra riparia en Encyclia navarroi gekregen. De eerste soort (met de grote bloemen) groeit voornamelijk op het oostelijke deel van Cuba, terwijl de tweede soort (met de kleinere bloemen) op het westelijke deel groeit.

Darwin
Orchideeën zijn zeer bekend: veel mensen hebben ze in huis staan. Maar orchideeën mogen zich ook in de aandacht van de wetenschap verheugen. Zo mocht Darwin zich bijvoorbeeld graag in deze bloemenfamilie verdiepen. Hij gebruikte ze om verschillende hypotheses te ontwikkelen over het belang van de relatie tussen bloemen en bestuivers.

WIST U DAT…

Vragen
Ondanks dat de bloemen al jaren bestudeerd worden, blijven er toch nog veel vraagstukken. Met name over de evolutie van de orchideeën. De onderzoekers proberen nu te achterhalen hoeveel miljoenen jaren geleden de nieuwe soorten ontstonden. Als ze dat weten, kunnen ze ook achterhalen of de planten op Cuba ontstonden of misschien buiten Cuba evolueerden en het eiland vanaf nabijgelegen archipels koloniseerden.

Ook willen de onderzoekers graag achterhalen of orchideeën die hun bestuivers nectar aanbieden taxonomisch en genetisch diverser zijn dan orchideeën die geen nectar gebruiken om bestuivers te lokken, maar het enkel van hun kleuren en vormen moeten hebben. De twee nieuwe soorten produceren geen nectar en belonen hun bestuivers dus niet, zo schrijven de onderzoekers in het blad Systematic Botany. Door deze orchideeën te vergelijken met soorten die wel nectar produceren, hopen de onderzoekers dit vraagstuk op te kunnen lossen.

Bronmateriaal

"2 new species of orchid found in Cuba" - FECYT (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Angel Vale.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd