Twee nieuwe dinosaurussoorten ontdekt

Wetenschappers hebben in Utah de resten van twee gehoornde dinosaurussen gevonden. De dino’s zijn ongeveer net zo groot als een nijlpaard en een beetje…vreemd. Zo heeft één van de dinosaurussen meerdere hoorns: één voor op de kop en boven de ogen. “Het is een freaky dinosaurus,” merkt onderzoeker Matthew Lamanna op.

De twee dinossaurussoorten zijn gloednieuw en hebben de naam Kosmoceratops richardsoni en Utahceratops gettyi gekregen. De eerstgenoemde is het meest opvallend. De dino heeft een soort franjevormig bot boven de ogen en nog een hoorn voor op de kop.

Uiterlijke schijn?
De wetenschappers zijn er zeker van dat de fossiele restanten echt zijn en dat de franjes geen gevolg zijn van beschadigingen of iets anders. “We hebben meer dan één schedel,” verklaart paleontoloog Scott Sampson. Waar de dinosaurus diens hoorns precies voor gebruikte, is onduidelijk. De onderzoekers vermoeden echter dat deze vooral als versiering dienst deden. Dankzij de hoorns konden de dieren indruk maken op de vrouwtjes en concurrenten verjagen.

WIST U DAT…

…de grootste dinosaurussoort ooit de Amphicoelias fragillimus was met een lengte van 60 meter en een gewicht van 122 ton?

Hoe?
De vondst kan toegevoegd worden aan een al enorme schat aan fossiele restanten. De afgelopen decennia vinden onderzoekers de ene na de andere dinosaurus(soort) in Utah en omgeving. Opvallend genoeg zijn de verschillen tussen de soorten groot, zijn er veel verschillende soorten en leefden al deze exemplaren ook nog eens in hetzelfde tijdvak. Hoe de grote dieren – die dus ook veel ruimte en voedsel nodig hadden – dit voor elkaar kregen, weten de onderzoekers niet. Wellicht hadden ze een zeer langzame verbranding en dus minder ruimte en voedsel nodig.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het blad PloS ONE.

De bijzondere dinosaurus. Foto: PloS ONE

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd