Twee meter lange salamander look-a-like ontdekt in Portugal

fossiel2

Stel je een salamander voor. Bedenk nu dat deze salamander twee meter lang is. En tadaa..nu heb je een beeld van het nieuwste prehistorische monster dat wetenschappers in het zuiden van Portugal hebben ontdekt.

De nieuwe soort heeft de naam Metoposaurus algarvensis gekregen en leefde meer dan 200 miljoen jaar geleden. Hoewel het dier zich gedroeg als een moderne krokodil en voornamelijk vis at, leek deze qua uiterlijk nog het meest op een enorme salamander. Toch moeten we M. algarvensis niet onderschatten. De ‘supersalamander’ moet meer dan 200 miljoen jaar geleden een hoge plek in de voedselketen hebben ingenomen. Dat schrijven onderzoekers in het blad Journal of Vertebrate Paleontology.

De onderzoekers ontdekten de fossiele resten van M. algarvensis in het zuiden van Portugal. De resten bevonden zich in een soort massagraf waarin honderden van deze organismen een laatste rustplaats vonden. Waarschijnlijk stierven ze toen het meer waarin ze woonden, opdroogde.

De nieuwe soort maakt deel uit van de primitieve amfibieën die ongeveer tegelijkertijd met de eerste dinosaurussen leefden. De meeste grote salamander-achtige amfibieën legden zo’n 201 miljoen jaar geleden tijdens een massa-extinctie het loodje, waardoor dinosaurussen hun dominante rol op aarde konden opeisen.

Bronmateriaal

"Prehistoric super salamander was top predator, fossils suggest" - University of Edinburgh (via Eurekalert.org)
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Marc Boulay / Cossima Productions.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd