Twee kinderen krijgen is het beste voor de gezondheid

  Kinderen krijgen is gezond. Zo hebben ouders een kleinere kans op gezondheidsproblemen variërend van kanker tot hartziekten. Er is wel een ‘maar’: ouders moeten het na twee kinderen voor gezien houden. Anders gaan de voordelen niet langer op.

  Een enorme wetenschappelijke studie onder anderhalf miljoen mensen heeft tot verrassende conclusies geleid Kinderen zijn gezond voor ouders; resulterend in een kleinere kans op gezondheidsproblemen en verslaving. Maar: al deze voordelen gelden alleen voor ouders met twee kinderen.

  De mensen met één of geen enkel kind hadden een groter risico aan één van de onderzochte aandoeningen te overlijden, omdat ze minder goed op hun gezondheid letten. Ouders met meer dan twee kinderen hadden ook een grotere kans op veel ziektes, wellicht omdat ze vanwege hun talrijke kroost met stress en geldproblemen te maken hebben. De Noorse en Engelse wetenschappers kunnen dan ook maar één conclusie trekken: twee kinderen is optimaal als het gaat om de gezondheid van de ouders.

  De onderzoekers bestudeerden 33 jaar lang vele Noorweegse mannen en vrouwen. Van de mensen die maar één of geen kind hadden, had de vrouw een grotere kans om tijdens een ongeluk of een aandoening aan het hart of de bloedvaten het loodje te leggen. De man moest het relatief vaak afleggen tegen problemen aan de luchtwegen. Ook de ouders met meer dan twee kinderen waren minder gezond, maar wel om andere redenen. Zo hadden de moeders met vier kinderen vaker baarmoederhalskanker en had de vader van het gezin vaker met geweld en ongelukken te maken. Voor vrouwen met meer dan twee kinderen was er slechts één klein lichtpuntje: de kans op borstkanker was voor hen kleiner.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd