Wetenschappers hebben op Antarctica mogelijk sporen van een recente meteorietinslag ontdekt. Het gaat om een 2 kilometer brede cirkel die mogelijk in 2004 ontstaan is doordat een ruimtesteen op Antarctica landde.
Onderzoekers ontdekten de cirkel toen ze vorige maand over een ijsplaat vlogen die aangeduid wordt als de Koning Boudewijn-ijsplaat. “Ik zag een enorme cirkelvormige structuur die ongeveer twee kilometer breed was,” vertelt onderzoeker Christian Müller. “Ik vroeg me af waardoor de structuur veroorzaakt was.”
Meteorietinslag
Müller besloot in de recente wetenschappelijke literatuur over Antarctica te duiken om meer over de structuur te weten te komen. En dat literatuuronderzoek wijst erop dat de structuur veroorzaakt is door een meteorietinslag.
Twee studies
Müller stuitte namelijk op een onderzoek van Amerikaanse en Canadese wetenschappers dat op basis van opnames van infrasoon geluid concludeert dat in 2004 een vrij groot object nabij de Koning Boudewijn-ijsplaat naar beneden moet zijn gekomen. Een tweede onderzoek – uitgevoerd door Australische onderzoekers – maakt melding van een spoor van stof dat in diezelfde tijd hoog in de atmosfeer werd aangetroffen. Het spoor lijkt veroorzaakt te zijn door een meteoor die hoogstwaarschijnlijk in de buurt van de ijsplaat is neergekomen.
Meer onderzoek
“Er zijn twee onderzoeken die de hypothese van een inslag onderschrijven,” benadrukt onderzoeker Graeme Eagles. Toch is nog niet bewezen dat het daadwerkelijk om het resultaat van een meteorietinslag gaat. De onderzoekers hebben kort nadat ze de cirkelvormige structuur ontdekten nog wat extra (gedetailleerde) foto’s en video’s gemaakt voor nadere analyse. “Als de structuur inderdaad het resultaat is van een inslag die in 2004 plaatsvond, dan zou je verwachten dat deze in tien jaar tijd veranderd is door processen zoals opeenstapeling van sneeuw, erosie door de wind en vervorming door de bewegingen van de ijsplaat zelf,” legt Eagles uit.
Als een analyse van de beelden erop wijst dat het inderdaad om een meteorietinslag gaat, is de kans aanwezig dat wetenschappers in de toekomst naar de ijsplaat afreizen om ter plekke onderzoek te doen.