Twee halve beelden ontdekt bij tempel Amenhotep III

Egyptische archeologen hebben twee halve granieten standbeelden gevonden. De beelden bevonden zich nabij de tempel van Amenhotep III. Het ene beeld laat het hoofd van de god Hapi zien. Het andere beeld is een fragment van een standbeeld van farao Amenhotep III zelf. Er worden in dit gebied de laatste tijd veel kapotte beelden gevonden en dat zou geen toeval zijn…

Het is mogelijk dat de Egyptenaren deze oever van het gebied gebruikten om kapotte standbeelden te begraven. De beelden die de Egyptenaren vervaardigden, waren namelijk heilig: vaak waren het beeltenissen van goden en farao’s. Wanneer deze kapotgingen, was het vernietigen geen optie. En dus werden de beelden mogelijk ter ruste gelegd op een soort begraafplaats voor heilige werken.

WIST U DAT…

…onderzoekers laatst de restanten van een megameer ontdekt hebben in Egypte?

De twee beelden die de onderzoekers nu vonden, zijn eveneens heilig. Het ene beeld is een beeltenis van Hapi en is zo’n 2,73 meter hoog. Hapi was een god en één van de vier zonen van Horus. De god wordt afgebeeld met een bavianengezicht. Het andere beeld laat alleen de benen van Amenhotep III zien.

Waar de andere delen van deze beelden zijn gebleven, is onduidelijk. De archeologen blijven opgravingen uitvoeren in dit gebied en hopen uiteindelijk alle kapotte beelden als puzzelstukjes in elkaar te schuiven.

Foto: SCA

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd