Twee geheime kamers ontdekt achter Toetanchamons graf

Wetenschappers hebben twee geheime kamers gevonden achter de grafkamer van Toetanchamon. Uit scans blijkt dat er organisch materiaal in de grafkamer aanwezig is. Misschien is het wel de vrouw van de vader van Toetanchamon: Nefertiti?

Op Scientias.nl volgen we de zoektocht van de geheime kamers rondom de grafkamer van Toetanchamon op de voet. Onderzoeker Nicholas Reeves kwam als eerste met het idee. In een paper stelde hij dat er een grafkamer schuilgaat achter het graf van Toetanchamon. Hij trok die conclusie nadat hij beelden van de wanden van Toetanchamons grafkamer tot in detail bestudeerde. In de schilderingen ontdekte de Brit scheuren die suggereren dat onder het pleisterwerk twee doorgangen schuilgaan die al sinds de oudheid niet meer zijn gebruikt. De ene doorgang zou naar een opslagkamer leiden, de andere doorgang zou leiden naar een tweede grafkamer.

Op basis van radarbeelden stelden onderzoekers in november vast dat er inderdaad een geheime kamer achter de noordelijke wand is. Maar er is meer. Een nieuw onderzoek wijst uit dat er een tweede geheime kamer is achter de westelijke wand van de grafkamer van Toetanchamon. Daarnaast zijn er metalen en organische (!) objecten gevonden. De grote vraag is: wie liggen er hier? Gaat het misschien om Nefertiti? Zij was de vrouw van de vader van Toetanchamon en beroemd om haar schoonheid. Sommige onderzoekers denken dat Nefertiti de moeder van de farao was, maar dat is niet zeker. Farao Toetanchamon overleed toen hij pas negentien jaar was, waardoor er waarschijnlijk nog geen graftombe voor hem klaarstond. Mogelijk werd daarom de tombe die oorspronkelijk bedoeld was voor Nefertiti gebruikt.

De grafkamer van Toetanchamon met schitterende beschilderingen.
De grafkamer van Toetanchamon met schitterende beschilderingen.
De scans van de ruimten achter de grafkamer van Toetanchamon.
De scans van de ruimten achter de grafkamer van Toetanchamon.
Op deze plattegrond is te zien waar de objecten zich bevinden.
Op deze plattegrond is te zien waar de objecten zich bevinden.

Aan het eind van deze maand gaan onderzoekers opnieuw radarfoto’s maken. Op 1 april worden de resultaten hiervan gepresenteerd. Langzaam maar zeker leren archeologen steeds meer over de bijzondere farao.

Het graf van Toetanchamon – ook wel bekend als DK 62 – werd in 1922 ontdekt door Howard Carter en wordt nog steeds gezien als een van de grootste archeologische ontdekkingen van de vorige eeuw, zeker omdat het graf vrijwel geheel ongeschonden is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd