Twee eieren per dag is niet ongezond

Gekookt, gebakken, geroerd of geblancheerd: er zijn veel verschillende manieren om een ei te bereiden. Jaarlijks eten we met z’n allen miljoenen eieren. Maar is een eitje op uw boterham eigenlijk wel gezond? Ja, tegenwoordig wel! Eieren bevatten tegenwoordig minder cholesterol en meer vitamines dan vroeger, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek.

Onderzoekers beweren dat het cholesterolgehalte van eieren verlaagd is van 212 mg (2002) naar 185 mg. In nog geen tien jaar tijd steeg de hoeveelheid vitamine D 67 procent.

Hoe dit komt? Door het verbod op beendermeel in kippenvoer. Deze maatregel werd ingevoerd na de BSE-crisis en hierdoor zijn eieren nu een stuk gezonder. Tegenwoordig krijgen kippen vaak een speciale mix te eten, die bestaat uit veel tarwe, maïs en eiwitten.

WIST U DAT…

…de kip eerder was dan het ei? Het ultieme filosofische vraagstuk is dus opgelost!

De conclusie dat eieren niet ongezond zijn voor mensen komt overigens niet als een verrassing. Twee jaar geleden concludeerde De Britse Surrey universiteit dat twee eieren helpen om af te vallen. Mensen voelen zich meer verzadigd en hebben minder behoefte om extra calorieën naar binnen te werken. Na een eierendieet van twaalf weken had geen consument last van een verhoogd cholesterol.

De wetenschappers denken dat traditionele factoren – zoals te weinig beweging en te vet eten – zorgen voor een verhoogd cholestorolgehalte. En een eitje? Ach, dat kan geen kwaad!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd