Twee Chinese astronauten onderweg naar Chinees ruimtestation

De astronauten werden eerder vandaag gelanceerd en zijn onderweg naar Tiangong-2. Het is de bedoeling dat ze een maand in het ruimtelab verblijven.

Vanmorgen ging de Shenzhou 11-missie dan officieel van start. Aan boord van ruimteschip Shenzhou vertrokken twee Chinese astronauten naar het gloednieuwe Chinese ruimtelab Tiangong-2. Volgens de Chinese ruimtevaartorganisatie is de lancering vlekkeloos verlopen.

Maand
Over ongeveer twee dagen zullen de astronauten – Jing Haipeng en Chen Dong – hun ruimteschip aan Tiangong-2 koppelen. Vervolgens is het de bedoeling dat de astronauten 30 dagen in het ruimtelab verblijven. Zij zullen zich gedurende die maand onder meer bezighouden met wetenschappelijke experimenten en technische tests.

Wetenschap
Tiangong-2 werd op 15 september gelanceerd. Het is de opvolger van Tiangong-1: het ruimtelab dat in 2011 werd gelanceerd en ook al eens bezoek kreeg van astronauten. Dat bezoek was echter maar van korte duur: de astronauten bleven zo’n vijftien dagen aan boord van Tiangong-1. Met een bemande missie naar het nieuwste ruimtelab gaan de Chinezen een flinke stap verder: de astronauten zullen twee keer langer in Tiangong-2 vertoeven.

Zowel de lancering van Tiangong-2 als de lancering van de bemande missie naar het ruimtelab maken – indien succesvol – de weg vrij voor een langgekoesterde droom van de Chinezen: een eigen ruimtestation. Dat ruimtestation zou volgend decennium werkelijkheid moeten worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd