‘Twee bronzen beeldjes van Michelangelo ontdekt’

brons

Kunsthistorici hebben mogelijk twee bronzen beeldjes van Michelangelo ontdekt. De beeldjes zijn zeker 500 jaar oud. Het zijn wellicht de enige bronzen beeldjes van Michelangelo die de tand des tijds hebben weten te doorstaan.

Als de beeldjes inderdaad van de hand van Michelangelo zijn, is het een heel bijzondere ontdekking. Het zou namelijk betekenen dat dit de enige twee bronzen beeldjes van Michelangelo zijn die – voor zover we weten – tot op de dag van vandaag intact zijn.

De beelden
De beelden zijn ongeveer een meter hoog en laten beiden een naakte man zien. De ene man is wat ouder. De andere man is jonger en atletischer. Beiden tonen ze hun spieren en rijden triomferend op een panter. Aangezien de beeldjes niet van documentatie voorzien zijn en nergens een handtekening of paraaf van de maker bezitten, werden ze lang toegeschreven aan verschillende getalenteerde beeldhouwers.

Brons

Wie denkt aan werken van Michelangelo denkt al snel aan marmeren beelden. Maar we weten dat de grote kunstenaar ook met brons werkte. Zo vervaardigde hij een enorme bronzen beeld van onder meer paus Julius II. Het beeld werd echter omgesmolten.

Tekeningen
Onterecht, zo stellen onderzoekers nu. De beeldjes zijn hoogstwaarschijnlijk van de hand van Michelangelo. Hij zou ze kort nadat hij de David vervaardigde en kort voordat hij aan het plafond van de Sixtijnse Kapel begon, hebben gemaakt. Historici trekken die conclusie op basis van ‘A sheet of studies with Virgin embracing Infant Jesus‘: een nauwgezette kopie van schetsen die Michelangelo maakte en die verloren zijn gegaan. Ergens in een hoekje van deze papieren bevindt zich een schets van een gespierde jonge man die op een panter rijdt en qua pose sterk lijkt op de man die in het beeldje vereeuwigd is.

Stijl en anatomie
Naar aanleiding van die ontdekking, legden de kunsthistorici de beeldjes naast werken waarvan we zeker weten dat ze van Michelangelo zijn. Er blijken grote overeenkomsten te zijn als het gaat om de stijl en anatomie.

Het onderzoek naar de beeldjes gaat nog even door. De resultaten worden in juli 2015 verwacht.

Bronmateriaal

"Michelangelo bronzes discovered" - Fitzmuseum.cam.ac.uk

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd