Twee asteroïden passeren vandaag de aarde op een afstand van 80.000 en 250.000 kilometer. Dit lijkt ver, maar is kosmisch gezien zeer dichtbij. Even in vergelijking: de maan is 300.000 kilometer van de aarde verwijderd. De asteroïden die vanavond passeren zijn op zondag 5 september ontdekt. Wilt u ze zien? Dan heeft u een redelijk goede telescoop nodig.
De objecten zijn pas laat ontdekt, omdat ze aardig klein zijn. Asteroïde 2010 RX30 heeft een doorsnee van tien tot twintig meter. Asteroïde 2010 RF12 heeft een doorsnee van zeven tot vijftien meter. De laatste asteroïde komt het dichtst bij de aarde (80.000 kilometer).
En wat zou er gebeuren als zo’n object zou inslaan op de aarde? Dit hangt van een heleboel factoren af (dichtheid, gewicht, snelheid, hoek), maar waarschijnlijk zou er een meteorietkrater ontstaan. Bij een object van zeven tot twintig meter – zoals de twee asteroïden – resulteert dit al snel in een krater met een doorsnee van enkele tientallen tot honderden meters. Stel, zo’n meteoriet komt terecht in een stad, dan is het aantal slachtoffers torenhoog.
Gelukkig kunnen we vannacht rustig slapen. De twee asteroïden vormen op dit moment geen dreiging voor de aarde.