Twaalf jaar ouder door vier slechte gewoonten

Vier tamelijk normale, maar slechte gewoonten zijn samen in staat om een mens twaalf jaar ouder te laten lijken. Dat blijkt uit onderzoek. Bovendien vergroten de vier gewoonten: roken, teveel drinken, een ongezond dieet en te weinig beweging de kans om jong te sterven aanzienlijk.

De wetenschappers verzamelden 5000 volwassen proefpersonen en volgden hen twintig jaar lang. 314 mensen hielden er alle vier de slechte gewoonten op na en van hen stierf 29 procent tijdens het onderzoek. Van de gezondste mensen – 387 exemplaren zonder enige slechte gewoonte – stierf in diezelfde periode maar 8 procent.

4X slecht
De wetenschappers hadden voorafgaand aan het onderzoek de vier slechte gewoonten geformuleerd: het roken van tabak, meer dan drie alcoholische drankjes per dag voor mannen of meer dan twee voor vrouwen, minder dan twee uur fysieke beweging per week en minder dan drie keer per week fruit en groente op tafel.

Twaalf jaar
De combinatie van slechte gewoonten bleek niet alleen dodelijk, maar maakte mensen ook flink ouder. Gemiddeld zagen de proefpersonen met slechte gewoonten er zo’n twaalf jaar ouder uit.

Niet moeilijk
Volgens de onderzoekers onderstreept deze studie maar weer eens hoe belangrijk het is om een gezonde levensstijl te hebben. Ze benadrukken dat dat niet moeilijk hoeft te zijn. In principe is twee uur per week beweging, drie keer per week fruit en groente, stoppen met roken en minder dan twee alcoholische drankjes per dag al genoeg om als gezond bestempeld te worden. “Je hoeft niet extreem te zijn om in de gezonde categorie te vallen,” meent onderzoeker Elisabeth Kvaavik. Volgens haar is bijvoorbeeld een wortel, een appel of een glas sinaasappelsap per dag al genoeg om aan de eisen van gezond eten te voldoen. De hoeveelheden zijn dus bescheiden en niet zo strikt.

Kanker
De proefpersonen (allemaal van Britse afkomst) waren gemiddeld 44 jaar oud. De mensen die gedurende het onderzoek stierven, hadden veelal een hartziekte of kanker. Beide aandoeningen hangen nauw samen met een ongezonde levensstijl.

Volgens Kvaavik zijn de resultaten van haar onderzoek van toepassing op alle westerse landen. Natuurlijk kan een gezonde levensstijl geen lang en gelukkig leven garanderen, maar de kans daarop wordt met een gezonde instelling wel groter.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd