Tunnel ontdekt die mogelijk leidt naar graf van Azteekse leiders

reconstructie

De bijna 8,5 meter lange tunnel leidt naar het hart van een cirkelvormig platform in de Templo Mayor.

Aangenomen wordt dat de leiders van de Azteekse stad Tenochtitlan na hun dood gecremeerd werden. Maar de resten van deze leiders zijn nog nooit teruggevonden. Op korte termijn kan daar echter wel eens verandering in komen. Archeologen hebben namelijk goede hoop dat ze de grafkamers waarin de resten van de leiders werden bijgezet, op het spoor zijn.

Tunnel
Historische bronnen suggereren dat de resten van de leiders verbrand werden op een ceremonieel platform in de Templo Mayor. Dat platform wordt Cuauhxicolco genoemd. En nu hebben archeologen een 8,38 meter lange tunnel ontdekt die dieper in dat platform leidt. De tunnel is ongeveer 45 centimeter breed en 1,5 meter hoog. Aan het eind van de tunnel bevindt zich een muur waarachter twee kamers lijken te zitten.

Op de afbeelding

Op de afbeelding bovenaan dit artikel zie je een reconstructie van Templo Mayor. Vandaag de dag zijn er alleen nog maar ruïnes van overgebleven: de Spanjaarden vernietigden de gebouwen in 1521.

Grafkamers
Historische bronnen duiden Cuauhxicalco aan als een gebouw waarin doden werden begraven. “We speculeren dan ook dat zich achter de muur twee kleine kamers bevinden die de gecremeerde resten van sommige leiders van Tenochtitlan (de Azteekse hoofdstad, red.) bevatten,” stelt archeoloog Tomas Cruz. Mogelijk gaat het bijvoorbeeld om de resten van Motecuhzoma I of zijn opvolger Axayacatl.

In 2013
Lang werd de ontdekte tunnel van de buitenwereld afgesloten door een enorme steen. Deze steen werd in 2013 al verwijderd. In de ruimte achter de steen werden diverse offers aangetroffen, waaronder de resten van kinderen die vijf en zeven jaar oud waren. Pas enige tijd later ontdekten de onderzoekers de doorgang die nog dieper in het ceremoniële platform leidt. “We verwijderden aarde en stenen en ontdekten dat de doorgang direct naar het hart van Cuauhxicalco leidde,” stelt Cruz.

De opgravingen gaan in 2016 verder. En mogelijk worden dan eindelijk de eerste koninklijke graven van Tenochtitlan ontdekt.

Bronmateriaal

"Revelan hallazgos durante la primera mesa redonda de Tenochtitlan" - INAH.gob.mx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joyborg (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd