Wetenschappers hebben een manier gevonden om heel diep in tumoren te kijken. Zo kunnen ze niet alleen meer te weten komen over de wijze waarop tumoren groeien, maar ook precies zien hoe tumoren op verschillende behandelingen reageren.
Om nieuwe, effectieve behandelmethodes tegen kanker te kunnen ontwikkelen, moeten onderzoekers precies weten wat er in het lichaam (en in het bijzonder in en rond de tumor) gebeurd. Hoe verandert het DNA daar? Hoe gedragen de eiwitten, cellen en het weefsel zich?
De gereedschappen
Een nieuw optisch gereedschap kan wetenschappers daarbij helpen. Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital en Harvard Medical School combineerden daarvoor twee methodes om tumoren in beeld te krijgen: MPLSM (Multiphoton Laser-Scanning Microscopy) en OFDI (Optical Frequency Domain Imaging). MPLSM brengt weefsels in kaart met behulp van fluorescerende kleurstoffen die oplichten als ze bestraald worden met licht. OFDI brengt weefsels in kaart door te kijken naar de wijze waarop weefsels licht verstrooien. “MPLSM heeft geen last van beperkingen waar veel conventionele microscopen en confocale microscopie mee te maken heeft,” legt onderzoeker Fukumara uit. “En OFDI voorziet ons van een flinke hoeveelheid gegevens die we kunnen bestuderen.”
Live
Door de twee technieken te combineren kunnen onderzoekers live-beelden van tumoren maken. Ze kunnen zien hoe moleculen, cellen en vloeistoffen in de tumoren zich bewegen. Ook de bloedvaten in de tumoren kunnen zo bestudeerd worden. Bovendien is goed te zien hoe tumoren diep vanbinnen op bepaalde behandelingen reageren.
Toch zullen kankerpatiënten niet snel hun tumoren op deze manier in kaart gebracht zien worden. Daarvoor is de aanpak te duur. De onderzoekers verwachten dat deze voornamelijk gebruikt zal worden tijdens onderzoek naar kanker en behandelmethodes tegen de ziekte.