Tuinen van Taj Mahal keurig op één lijn met zonnewende

tajmahal3

Bij de aanleg van de tuinen van de Taj Mahal is rekening gehouden met de zonsopkomst en zonsondergang op de langste en kortste dag van het jaar. Dat suggereert een nieuw onderzoek. De tuinen lijken daar keurig op uitgelijnd.

De Taj Mahal is een wereldberoemd mausoleum met een enorme tuin ervoor. Die tuin is onder te verdelen in vier delen die van elkaar gescheiden worden door water en wegen. Wanneer je in dat water gaat staan op de plek waar twee wegen dat water kruisen en je zou op de langste dag van het jaar naar het paviljoen aan de noordoostkant van de tuin kijken, zou je zien dat de zon daar rechtboven opkomt en op diezelfde dag exact achter het paviljoen aan de overzijde ondergaat (zie de afbeelding hieronder).

Digital Globe / Amelia Carolina Sparavigna.
Digital Globe / Amelia Carolina Sparavigna.

Zou je op de kortste dag van het jaar op een ander plekje in diezelfde waterweg gaan staan, dan zou het zuidoostelijke paviljoen zich bevinden op de plek waar de de zon opkomt en het zuidwestelijke paviljoen zich precies bevinden waar de zon ondergaat (zie de afbeelding hieronder). Dat heeft onderzoeker Amelia Carolina Sparvigna ontdekt. Wat met name bijzonder is, is dat de uitlijning zo exact klopt.

Afbeelding: Digital Globe / Amelia Carolina Sparavigna.
Afbeelding: Digital Globe / Amelia Carolina Sparavigna.

De Taj Mahal werd tussen 1632 en 1648 gebouwd door de heerser van het Mogolrijk Shah Jahan. Hij wilde in het mausoleum zijn in 1631 overleden vrouw ter ruste leggen. Na zijn dood werd ook Shah Jahan in het mausoleum bijgezet.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd