Tuimelaars voor de kust van Florida stikken in stekelige vis & vishaken

dolfijn

Tuimelaars voor de kust van Florida hebben het niet altijd even makkelijk. Onderzoekers concluderen dat een aantal dolfijnen de afgelopen veertien jaar is gestikt. Soms door het eten van stekelige vis, maar ook meerdere malen door vishaken.

Van de 350 tuimelaars die tussen 1997 en 2011 in de Indian River Lagoon zijn overleden, zijn er veertien dieren gestikt. Dit betekent dat ongeveer 4% van de dolfijnen in deze lagune sterft door verstikking.

Vijf van de veertien dolfijnen stikten door een vis met een vishaak te verorberen. De andere dolfijnen overleden door het eten van een verkeerde vis, zoals de Archosargus probatocephalus. Deze schaapskopbrasem heeft stekels op zijn rug, waardoor de vis in de keel van een dolfijn kan blijven steken.

Atlantische oceaan
De wetenschappers onderzochten tevens 186 dode dolfijnen in de Atlantische Oceaan. Niet één Atlantische dolfijn bleek te zijn gestikt. Hierdoor nemen de onderzoekers aan dat dolfijnen die in de geïsoleerde lagune leven vaker in aanraking komen met ‘gevaarlijke’ vissen.

Advies
In totaal zwemmen er 700 tuimelaars in de Indian River Lagoon. Wanneer meer mensen gaan vissen en hun vishaken achterlaten, is de kans groot dat er meer dolfijnen stikken. Op korte termijn kan dit grote gevolgen hebben voor de groep dolfijnen. De wetenschappers hopen dan ook dat vissers hier rekening mee houden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd