Het studententeam Solar Team Eindhoven presenteerde enkele minuten geleden zijn nieuwe zonneauto, namelijk de Stella Lux. Deze intelligente gezinsauto op zonne-energie levert meer energie op dan dat hij verbruikt.
De Stella Lux is weer een paar stappen verder dan de eerste zonneauto uit 2013. Zo hebben de studenten lichtgewicht materialen als carbon en aluminium gebruikt om deze aerodynamische zonneauto te bouwen. Op een zonnige dag – zoals vandaag – kan de Stella Lux duizend kilometer afleggen. De auto ontvangt meer energie dan dat ze gebruikt en is daarom energiepositief. Het energie-overschot kan aan het elektriciteitsnet geleverd worden. Toekomstige zonneauto’s kunnen energie opslaan om ‘s nachts te rijden – net zoals Solar Impulse 2 – of energie met andere auto’s delen.
De studenten van TU Eindhoven reizen in oktober naar Australië, waar hun auto deelneemt aan de Bridgestone World Solar Challenge. De zonneauto reist van Darwin naar Adelaide, oftewel dwars door de outback. Hoewel het team deze wedstrijd in 2013 won, weegt dit jaar het aspect snelheid zwaarder. Een gezinsauto is minder snel dan een eenpersoonsauto, maar toch koos TU Eindhoven voor een volwaardige gezinsauto. “Met de keuze om de vierpersoons auto op zonne-energie te verbeteren, willen we wederom winnen én bewijzen dat deze energie-positieve gezinsauto een realistisch toekomstscenario is”, zegt teammanager Tom Selten van Solar Team Eindhoven.
Veel verschillende teams werken aan de auto van de toekomst. Denk aan auto’s die duizenden kilometers kunnen rijden op één liter waterstof, die aangedreven worden door de wind of die slechts 150 kilo wegen. De toekomst van mobiliteit is in ieder geval een stuk groener. En een bijkomend voordeel: we hoeven straks niet meer zelf te rijden.