TU Delft komt met voorzichtige robothanden

Robots zijn superhandig, maar vaak ook zeer ruw. Een auto in elkaar zetten, lukt nog wel. Maar een kwetsbare paprika optillen gaat vaak fout; deze blijft achter met deukjes. Delftse wetenschappers leggen zich daar niet bij neer en ontwikkelden een voorzichtige robothand geïnspireerd op het spier- en pezenstelsel van de mens.

“Voorzichtig grijpen is eigenlijk een kwestie van een goed mechanisch ontwerp van de robothand, waarbij de kracht van een motor evenredig over de vingerkootjes verdeeld wordt’, legt robotica-expert Martijn Wisse uit. De voorzichtige robothand maakt daartoe gebruik van de underactuation technologie. Dat houdt in dat alle ‘vingers’ afzonderlijk van elkaar bewegen. Normaal gesproken vouwt een robot elke vinger met dezelfde kracht om een product en daardoor ontstaan bij organische vormen op sommige plekken deukjes of heeft de robot het product op sommige plaatsen niet goed vast.

Voorzichtig
Doordat de vingers zich met gepaste kracht om het product heen slaan en stoppen met bewegen zodra ze het product vasthebben, ontstaat de voorzichtige robothand. En daar is behoefte aan, zo menen de wetenschappers. Vandaar dat er sinds het begin van dit jaar vanuit de universiteit een bedrijfje is gestart dat zich richt op het maken van zulke voorzichtige robots.

Markt
De robots zijn bedoeld voor de agrosector. De eerste testen zijn onlangs naar alle tevredenheid afgerond en het lijkt erop dat de robothand de markt kan enteren. In eerste instantie beperken de wetenschappers zich tot de Nederlandse handel, maar de verwachting is dat ook buitenlandse klanten interesse hebben in het product.

In onderstaand filmpje kunt u zien hoe de voorzichtige robothand werkt. De technologie is overigens niet alleen heel handig voor de robotica. Ook mensen met een handprothese kunnen er baat bij hebben.

Bronmateriaal

Persbericht TU Delft

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd