Tsunamiwaarschuwing na krachtige aardbeving bij Chili

Een aardbeving bij de kust van Chili met een kracht van 8,5 op de schaal van Richter heeft voor de nodige paniek gezorgd. Het US Pacific Tsunami waarschuwcentrum geeft een tsunamiwaarschuwing voor Chili en Peru. Ook in Ecuador moeten mensen uitkijken. Het is niet zeker of er ook echt een tsunami is ontstaan.

Een aardbeving van dit kaliber heeft de potentie om een vernietigende tsunami te creëren. De tsunami kan de kustlijnen binnen enkele uren bereiken. Het Amerikaanse waarschuwcentrum benadrukt dat lokale autoriteiten direct actie moeten ondernemen.

Het epicentrum van de aardbeving lag 91 kilometer ten noordoosten van het Chileense stad Concepcion lag. Tot nu toe heeft de aardbeving zes levens geëist.

De krachtige zeebeving op 26 december 2004 had een kracht van 9,3 op de schaal van Richter en veroorzaakte een extreme tsunami. Een tsunami op 17 juli 2006 ontstond door een relatief milde aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter. De golven waren bij de laatste tsunami ruim twee meter hoog en er kwamen meer dan 600 mensen om het leven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd