Wetenschap achterhaalt waar fobie voor gaatjes vandaan komt

Zaaddozen van een lotusbloemKijk eens naar de foto van de Lotus. Lopen de rillingen over uw lijf, krijgt u een jeukend gevoel? Zo ja, dan lijdt u misschien wel aan Trypophobia. En wetenschappers weten nu waar die vreemde fobie vandaan komt.

Trypophobia (Trypofobie) is een relatief nieuwe term in de medische wetenschap. Trypo is een Griekse term en betekent “het boren of boren van gaten”. Trypofobie is een intense angst voor asymmetrische gaten. Hierbij kunt u denken aan de gaatjes in puimsteen, een lotusbloem, de huid, beenmerg, beton, zeepbellen of een honingraat. Voor gaatjesangsthazen kan het kijken naar de clusters van gaten onaangename inwendige reacties veroorzaken.

WIST U DAT…

Een fobie een ziekelijke angst is voor iets wat eigenlijk niets voorstelt? Scientias.nl heeft de tien meest voorkomende fobieën op een rijtje gezet.

Fear of Holes
Tot op heden was er nog weinig bekend over Trypophobia. Het onderzoek Fear of Holes, uitgevoerd door de psychologen dr. Geoff Cole en Professor Arnold Wilkins van de University of Essex, geeft antwoorden op de vragen die tot op heden nog niet waren beantwoord. Hoe bijzonder is het dat u van een onschuldig beeld van een puimsteen volledig van slag kunt raken? Cole en Wilkins onderzochten dit fenomeen en vergeleken 76 afbeeldingen van objecten die worden geassocieerd met de fobie met 76 afbeeldingen zonder associatie. Wat bleek, bij de groep afbeeldingen waarbij er wel sprake is van een angstrespons bleek het contrast in de afbeelding hoger te zijn dan bij de afbeeldingen zonder angstrespons. Maar wat betekent dit?

Overlevingsmechanisme
Een vergelijkbaar verschil in contrast zien we bij de giftigste dieren op aarde zoals blauw-geringde octopussen, kwallen, de Braziliaanse zwervende spin en de pijlgifkikker. Al deze dieren bezitten een patroon of vorm van gaten vergelijkbaar met afbeeldingen waarbij er sprake is van een angstrespons. Op basis van deze uitkomsten suggereren de onderzoekers dat de fobie een overblijfsel is van een evolutionair overlevingsmechanisme dat patronen associeert met gevaarlijke dieren. Ook mensen zonder de fobie krijgen een naar en ongemakkelijke gevoel bij het zien van de gaten of felgekleurde dieren, maar velen zijn zich er niet van bewust.

Cole en Wilkins onderzoeken nu de mogelijkheden tot het manipuleren van het gedrag van mensen. Is het mogelijk de beslissingen van mensen te sturen door angstwekkende patronen en gaten toe te voegen aan alledaagse voorwerpen? De toekomst zal het uitwijzen.

Bronmateriaal

"Fear of Holes May Stem From Evolutionary Survival Response" - psychologicalscience.org
"Fear of Holes" - https://pss.sagepub.com/
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door AZAdam (cc via Flickr.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd