Try this at home #1: veelkleurige melk

Lezen over wetenschappelijke experimenten is leuk. Maar ze zelf doen, is zo mogelijk nog leuker. Tijd voor huis-tuin-en-keuken-wetenschap!

Een simpel experiment waarvoor u weinig extra middelen nodig heeft, is het experiment met de veelkleurige melk (zie ook het filmpje hieronder). Dit heeft u nodig: een bord, een pak volle melk, afwasmiddel, enkele vloeibare kleurstoffen en een wattenstaafje.

Aan de slag
Neem een niet al te plat bord en vul het met melk. Laat het bord zo gedurende enkele minuten zo staan. Pak vervolgens de kleurstoffen erbij en druppel ze (zonder dat ze met elkaar in aanraking komen) in de melk. U ziet dat ze niet uitvloeien, maar netjes op hun plaats blijven. Dat is de bedoeling!

Mengen
Pak een wattenstaafje en doop het in het afwasmiddel. Zet het vervolgens voorzichtig in het midden van één van de gekleurde stippen die u in de melk heeft gemaakt. U zult zien dat de kleuren plotseling gaan bewegen en zich met elkaar gaan vermengen.

Hoe kan dat? Het heeft alles te maken met het vet in de melk en de zeep. De zeep probeert zich aan het vet te hechten en wringt zich daarbij letterlijk in allerlei bochten. De kleurstof wringt daarbij vrolijk mee en dat levert de kleurenexplosie op.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Chaval Brasil (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd