Trumpler 14: juwelen in de Carinanevel

 ASTRONOMIE  Het sterrencluster Trumpler 14 laat zichzelf zien op een prachtige foto van ESO’s Very Large Telescope. De familie sterren is het jongste cluster in de Carinanevel en heeft daarnaast veel leden: minimaal 2.000 sterren. Allemaal heldere diamanten in een donker heelal. Een bijzonder plaatje.

Adaptieve optiek is gebruikt om de foto te maken. Met de Multi-conjugate Adaptive optics Demonstrater worden verstoringen in de aardse atmosfeer eruit gefilterd. Hierdoor zijn de foto’s nog scherper dan normale foto’s vanaf het aardoppervlak.

De Carinanevel is de thuisbasis van Eta Carinae, een van de meest wilde en massieve sterren in ons sterrenstelsel. Daarnaast huisvest de nevel enkele clusters. Cluster Trumpler 14 is minder dan een miljoen jaar oud en bevindt zich op een afstand van 8.000 lichtjaar bij ons vandaan in het sterrenbeeld Carina.

Nu de Very Large Telescope het cluster heeft bekeken, weten wetenschappers dat het cluster veel jonger is: 500.000 jaar oud om precies te zijn. Daarnaast is het cluster met 2.000 leden één van de meest populaire clusters in de nevel. De sterren in Trumpler 14 variëren sterk in grootte: van eentiende de massa van de zon, tot enkele tientallen malen de massa van onze moederster. En dat allemaal in een gebied met een doorsnee van zes lichtjaar: minder dan twee keer de afstand van de zon tot haar dichtstbijzijnde buurster.

De meest aanwezige ster in Trumpler 14 is superreus HD 93129A, één van de meest heldere sterren in ons sterrenstelsel. De reus is tachtig keer zwaarder dan onze zon en is ongeveer 2,5 miljoen keer zo helder! De reus maakt deel uit van een dubbelstersysteem. Haar begeleider is ook een massieve ster. Het komt vaak voor in ons sterrenstelsel dat massieve sterren in paren worden gevonden. Blijkbaar hebben reuzen behoefte aan gezelschap.

Op de foto van Trumpler 14 zie je naast veel heldere witte en blauwe sterren ook een aantal oranje stippen. Dit zijn geen sterren in het cluster, maar achtergrondsterren. De oranje sterren bevinden zich dus achter het cluster. Ze ogen iets roder, doordat stof- en gaswolken in Trumpler 14 het blauwe licht absorberen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd