Trump gunt NASA in 2020 21 miljard dollar

Het geld wordt onder meer ingezet om voorbereidingen te treffen voor bemande maanmissies.

Gisteren maakte president Donald Trump bekend hoeveel geld hij in 2020 vrij wil maken voor NASA: 21 miljard dollar. NASA-baas Jim Bridenstine noemt het “een sterke motie van vertrouwen”.

Slachtoffers
Maar ook met 21 miljard dollar kun je niet álles doen. En dus zijn er ook in 2020 een paar slachtoffers te betreuren. Zo wordt er als het aan Trump ligt geen geld meer gestoken in de Block 1B-variant van het Space Launch System (waarmee net wat meer lading gelanceerd kan worden, zie afbeelding hieronder). In plaats daarvan moet NASA zich focussen op het afronden van de originele SLS.

Afbeelding: NASA / MSFC.

Ook wil Trump niet langer geld steken in het Office of Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) Engagement, dat een educatieve functie heeft. Ook ruimtetelescoop WFIRST – die vorig jaar ook al buiten de boot viel in het budgetvoorstel van Trump, maar gered werd door het Congres – hoeft in 2019 niet op geld te rekenen.

De gelukkigen
Maar waar wordt de 21 miljard dan aan opgemaakt? Natuurlijk aan het stokpaardje van Trump: zo snel mogelijk mensen op de maan zetten. In het nieuwe budgetvoorstel wordt er nog steeds vanuit gegaan dat mensen in 2023 in ieder geval in de nabijheid van de maan worden gebracht en uiterlijk in 2028 voet op de maan zetten. Het vereist een verdere ontwikkeling en afronding van het Space Launch System en ruimtevaartuig Orion, maar ook de ontwikkeling van maanlanders en -rovers die het nodige voorbereidende werk en de nodige ondersteuning kunnen bieden aan die eerste maankolonisten. Ook wordt er geld vrijgemaakt voor de afronding van de nieuwe Marsrover (lancering in 2020) en de Europa Clipper (lancering in 2023, bestemming: Jupiters maan Europa). Bovendien wil Trump dat NASA gaat werken aan een Marsmissie waarbij materialen op Mars verzameld en terug naar de aarde worden gebracht. Ook voor de afronding van de James Webb-telescoop wordt geld vrijgemaakt.

ISS
Wat verder opvalt, is dat er ook budget is voor het internationale ruimtestation en dat daarbij niet gesproken wordt over een datum waarop het ISS niet langer op financiële steun van de Amerikanen hoeft te rekenen. Vorig jaar was dat nog anders: toen liet Trump in zijn budgetvoorstel weten in 2025 de geldkraan dicht te draaien. Het Congres was echter niet enthousiast over dat idee.

Bridenstine laat in een verklaring weten blij te zijn met het voorstel van Trump – dat nog goedgekeurd moet worden door het Congres. Hij verwacht een heel eind te komen met een dergelijk bedrag. “We zullen in het volgende decennium naar de maan gaan en met innovatieve, nieuwe technologieën en systemen meer locaties dan ooit op de maan verkennen. En wanneer we dit keer naar de maan gaan, zullen we daar ook blijven. We zullen alles wat we op de maan leren, gebruiken om de volgende stap te zetten en astronauten naar Mars te sturen.” Daarnaast is er geld voor andere missies die minstens net zo tot de verbeelding spreken. “We zullen het onbekende verkennen met missies naar Jupiters maan Europa en de lancering van de James Webb-ruimtetelescoop. We zullen blijven werken aan de eerste retourtrip naar de rode planeet met een Mars Sample Return.” Genoeg om naar uit te zien, dus.

Bronmateriaal

"Budget Documents, Strategic Plans and Performance Reports" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: skeeze / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd