Amerikaanse vrouwen die meer dan één keer per week naar de kerk gaan, hebben een kleinere kans om op korte termijn te overlijden dan vrouwen die nooit naar de kerk gaan.
Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het blad JAMA Internal Medicine. Voor het onderzoek bestudeerden wetenschappers de gegevens van 74.534 blanke verpleegsters die over een periode van 20 jaar waren verzameld. Elke twee jaar vulden de vrouwen die aan het onderzoek deelnamen een vragenlijst in over hun dieet, levensstijl en gezondheid. Ook hun kerkelijke betrokkenheid kwam één keer in de vier jaar aan bod.
Levensduur
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen die meer dan één keer in de week een kerkdienst bijwoonden een 33 procent kleinere kans hadden om tijdens de studie te overlijden dan vrouwen die nooit naar de kerk gingen. Ook leefden de vrouwen die minstens één keer in de week naar de kerk gingen gemiddeld vijf maanden langer dan vrouwen die nooit een kerk bezochten. Vrouwen die elke week naar de kerk gingen hadden een 26 procent kleinere kans om tijdens de studie te overlijden. Tevens hadden deze vrouwen een 26 procent kleinere kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten en een 21 procent kleinere kans om te overlijden aan kanker.
Hoopvol
Grote vraag is natuurlijk hoe het komt dat vrouwen die met enige regelmaat de kerk bezoeken doorgaans langer leven. “Onze resultaten suggereren dat het bijwonen van een kerkdienst niet alleen in spiritueel opzicht belangrijk is,” vertelt onderzoeker Tyler VanderWeele. Hij wijst erop dat het bijwonen van een kerkdienst ook andere effecten heeft. “Het vergroot de sociale steun, ontmoedigt rokers, vermindert depressie en helpt mensen om een optimistischere en hoopvollere visie op het leven te ontwikkelen.” En dat heeft waarschijnlijk zijn weerslag op de (fysieke en mentale) gezondheid.
De onderzoekers benadrukken dat hun studie zich alleen richtte op blanke, christelijke verpleegsters. Of de resultaten ook voor andere godsdiensten gelden, is dan ook onduidelijk.