Trotse mannen zijn het aantrekkelijkst

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen een trotse man veel aantrekkelijker vinden dan een gelukkige man. Voor vrouwen geldt precies het omgekeerde: mannen vinden een trotse vrouw onaantrekkelijk en beschouwen een gelukkige dame als aantrekkelijk.

Een gezicht dat geluk uitstraalt, is belangrijk in contacten met mensen. Het is nodig voor een vriendelijke interactie. Maar is het ook aantrekkelijk, zo vroegen de onderzoekers Jessica Tracy en Alec Beall zich af.

Foto’s
Ze verzamelden een groep proefpersonen en legden deze foto’s van mensen met verschillen gezichtsuitdrukkingen voor. De mensen op de foto keken trots, gelukkig, neutraal of beschaamd (zie de foto’s hierboven). De proefpersonen moesten aangeven welke van de mensen ze het meest aantrekkelijk vonden.

Resultaten
De heren vielen massaal voor dames die er gelukkig uitzagen, terwijl de vrouwen de trotse mannen er zo uitpikten. Een trotse vrouw was het minst aantrekkelijk.

WIST U DAT…

Trots en gelukkig
De onderzoekers denken de resultaten wel te kunnen verklaren. Vrouwen zoeken in mannen een betrouwbare en goede partner. Mannen die trots kijken, worden automatisch ingeschat als iemand met status. Vrouwen hebben (onbewust) het idee dat zo’n man beter voor ze kan zorgen dan een man die beschaamd of gelukkig is. Mannen zien meer in een vrouw die vriendelijk en benaderbaar is (gelukkig) dan in een vrouw met een hoge status (trots).

De onderzoekers lieten mensen uit verschillende culturen en van verschillende leeftijden foto’s beoordelen. De resultaten waren overal hetzelfde en dat wijst erop dat de relatie tussen gezichtsuitdrukkingen en aantrekkelijkheid al heel oud is. Het onderzoek verschijnt binnenkort in het blad Emotions.

Bovenstaande foto is afkomstig uit het oorspronkelijke onderzoek.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd