Zoogdieren zogen hun jongen met borstvoeding. Toch zijn er blijkbaar ook vissen die hun jongen zogen. Zo produceert de discusvis een voedzaam slijm op de huid, waarmee jongen zich kunnen voeden. Het is al langer bekend dat discusvissen hun kroost zogen, maar voor het eerst is dit gedrag in detail onderzocht door Britse wetenschappers. De resultaten zijn opvallend.
De discusvis is een vreedzame vis, die vaak deel uitmaakt van een school vissen. De vissen leven in Zuid-Amerikaanse wateren en komen in allerlei kleurvarianten voor.
Eerste twee weken: beschermend
Vooral de eerste paar weken zorgen de ouders goed voor hun kroost. “De huid van beide ouders is bedekt met een flinke laag slijm”, zegt Dr. Jonathan Buckley van de universiteit van Plymouth. “Jongen zijn de eerste paar weken altijd in de buurt van hun ouders om het slijm op te eten.”
Stel, vader wil even rusten, dan gooit hij de jongen naar de moeder. En als de moeder wil rusten, dan verhuist de kroost naar de vader.
Derde week: zelf redden
Na drie weken verandert er iets. Buckley: “Dan zwemmen de ouders continu weg, waardoor de jongen zich alleen moeten redden.”
Antilichamen
Het is heel belangrijk dat jonge vissen het slijm opeten. Het slijm bevat namelijk antilichamen, die het immuunsysteem van de jongen versterken.
WIST U DAT…
Milieuvervuiling
Het onderzoek laat zien dat het cruciaal is om Zuid-Amerikaanse wateren te beschermen. Vervuilende stoffen, veroorzaakt door intensieve mijnbouw, kunnen in het slijm terechtkomen en onopgemerkt gevoerd worden aan jonge vissen.
Buckley: “Het is belangrijk om te zien hoe deze vissen worden aangetast door veranderingen in hun omgeving.”