Tropische dieren gaan gebukt onder kou

 BIOLOGIE  Leguanen vallen uit de bomen, lamantijnen verzamelen zich rondom verwarmde poelen en zeeschildpadden vluchten in hun schuilplaatsen. De kou slaat ook in Florida keihard toe. En dat zijn de dieren in de Sunshine State niet gewend. En het is nog niet voorbij: een nieuw koufront nadert.

Het huidige koufront dat van Antarctica komt, maakt het leven van de leguaan niet bepaald comfortabeler. Het dier functioneert vanaf 23 graden goed, maar heeft het liever nog twaalf graden warmer. Zodra de temperatuur onder de vijftien graden zakt, kan het dier minder goed bewegen. Onder de vijf graden Celsius wordt de leguaan totaal immobiel doordat de bloeddruk enorm daalt. De kracht in de poten valt weg en het dier rolt – met vele soortgenoten tegelijk – uit de boom. De schijnbaar levenloze leguanen zijn daarna wel weer tot leven te wekken: een tijdje in de zon zetten, is vaak genoeg om ze weer wakker te schudden.

De temperatuur in Florida schommelt al enige tijd rondom het vriespunt, waardoor steeds meer leguanen naar beneden rollen. “Het koude weer heeft veel invloed op leguanen en velen komen om,” vertelt Gabriella Ferraro, woordvoerster van de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC). “Maar dat is niet erg. Het is juist goed; leguanen zijn exotische dieren en horen niet in Florida. Deze sterfte helpt ons om de populatie te managen.”

Ook de python heeft last van de lage temperaturen. “Het koude weer drijft de pythons uit de struiken. Ze hebben meer warmte nodig en komen naar buiten om wat zonlicht op te vangen. Zodoende is het makkelijker voor jagers om ze te vangen,” vertelt Ferraro.

De lamantijnen en zeeschildpadden lijken de grootste slachtoffers van de kou te worden. Een aantal van hen heeft al het loodje gelegd. Grote groepen zeekoeien verzamelen zich in kunstmatig warm gehouden water: fonteinen en poelen bij fabrieken. FWC heeft inmiddels zo’n 250 zeeschildpadden gered door ze in speciale schuilplaatsen onder te brengen.

De tropische dieren kunnen zich op dit moment beter opmaken voor het ergste: een nieuw koufront nadert Florida.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd