Het gaat om de resten – onder meer boomstronken – van bossen die zo’n 380 miljoen jaar geleden floreerden.
De bossen stammen uit het eind van het Devoon (420 tot 360 miljoen jaar geleden). Toen bevond het huidige Spitsbergen zich nabij de evenaar.
CO2
De ontdekking van deze tropische bossen is belangrijk. Onderzoekers hopen dat de bossen ons meer kunnen vertellen over een grote verandering op aarde. Tegen het eind van het Devoon nam de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer enorm sterk af. Aangenomen wordt dat dit kwam door een verandering in vegetatie op aarde: naast kleine planten kwamen er ook grote bomen die enorme bossen vormden. In eerste instantie absorbeerden de bomen meer straling van de zon, maar uiteindelijk daalden de temperaturen op aarde toch, doordat de bomen veel CO2 aan de atmosfeer onttrokken.
Kijkje in het verleden
Omdat er rond de evenaar sprake was van hoge temperaturen en veel neerslag, is het waarschijnlijk dat de bossen in dit gebied de grootste bijdrage leverden aan de daling van de hoeveelheid CO2. “Deze fossiele bossen – die nu op Spitsbergen zijn ontdekt, red. – laten ons zien hoe de vegetatie en het landschap rond de evenaar er 380 miljoen jaar geleden, toen de eerste bomen op aarde verschenen, eruitzagen,” vertelt onderzoeker Chris Berry.
Het fossiele bos bestond uit bomen die waarschijnlijk tot zo’n vier meter hoog werden. Het bos was zeer dicht: gemiddeld zat er zo’n 20 centimeter tussen de bomen.