Tricorder uit Star Trek: binnenkort in de winkel?

tricorder

In Star Trek gebruikt de bemanning van de Enterprise een tricorder om objecten op buitenaardse werelden te scannen. Is een stuk fruit op Vulcan giftig of eetbaar? De tricorder kan het vertellen. Wetenschappers hopen dat de tricorder binnenkort ook in de winkel te koop is.

Onderzoekers van de Tel Aviv universiteit hebben een apparaatje gemaakt, dat bestaat uit een hyperspectrale camera en gebruik maakt van fotoverwerkingssoftware. De hyperspectrale sensoren worden ingezet om chemische componenten van objecten op afstand te identificeren. Dit biedt heel veel mogelijkheden. Straks kun je met zo’n camera scannen of de ‘verse’ carpaccio echt vers is. En als je een lekker wijntje drinkt op het terras, kan het apparaat onthullen uit welke regio de wijn komt.

Hoe werkt een hyperspectrale camera?

Een mens ziet drie kleuren: rood, groen en blauw. Een hyperspectrale camera ziet er honderden, omdat in verschillende golflengten wordt gekeken. Aangezien bepaalde objecten een vingerafdruk achterlaten in het elektromagnetisch spectrum, kunnen materialen zelfs op afstand geïdentificeerd worden. Een foto van een plas water vertelt – dankzij de hyperspectrale camera – een verhaal: bijv. of er algen in het water zitten en of het water vervuild is.

“We denken dat de hyperspectrale camera een grote rol gaat spelen in consumentenelektronica, maar ook in de biotechnologie, de autoindustrie en voor beveiliging”, voorspelt professor David Mendlovic van de Tel Aviv universiteiten. “Ieder object heeft een eigen hyperspectrale signatuur, die door een hyperspectrale camera is te zien. Zo’n apparaat kan dan vervolgens relevante informatie geven. We zijn nu bezig met een prototype, die we in juni hopen te presenteren.”

Star Trek-dromen
De kans is groot dat een toekomstige iPhone dus ook als tricorder gebruikt kan worden. Als dit apparaat het levenslicht ziet, dan is dit een Star Trek-visioen dat is vervuld. Er zijn de afgelopen decennia al veel Star Trek-dromen uitgekomen. Denk bijvoorbeeld aan de clamshell-telefoon, de iPad, GPS en stemactivatie.

Toepassingen
De mogelijkheden met een tricorder zijn eindeloos. Weet jij een interessante toepassing? Laat het ons in een reactie onder dit artikel weten!

Bronmateriaal

"Where No Smartphone Has Gone Before" - Tel Aviv universiteit

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd