Deze trechter op Mars: de plek om naar leven te zoeken?

  Amerikaanse wetenschappers hebben een trechter op Mars gevonden. Het gaat om een depressie die is gevormd door een vulkaan onder een gletsjer. Is er ooit microscopisch leven ontstaan in deze warme omgeving?

  De kans dat er nu nog microscopisch leven op Mars is, is klein, maar het is niet onmogelijk. Het oppervlak van de rode planeet is vele malen droger dan de droogste plekken op aarde. Maar miljarden jaren geleden was de planeet veel natter en warmer.

  Sommige plekken op Mars zijn interessant om te onderzoeken als ‘hot spots’ van leven. Dit zijn plaatsen waar de ingrediënten voor leven ooit aanwezig waren, namelijk water, hitte en voedingsstoffen. Dit geldt voor een bijzondere depressie die lijkt op een trechter. De depressie is te vinden in een krater op de rand van het Hellas Bassin. Met een diameter van 2300 kilometer is het Hellas Bassin de grootste inslagstructuur op Mars. “We hebben verschillende scenario’s getest en denken dat de depressie is ontstaan door de interactie van lava en ijs”, concluderen de onderzoekers in het paper.

  En dat is bijzonder, want als het gebied is ontstaan door een vulkaan onder een gletsjer, dan waren alle ingrediënten voor het ontstaan van leven aanwezig, inclusief vloeibaar water en chemische voedingsstoffen. Het is geen gek idee om een Marslander in dit gebied neer te zetten en om op zoek te gaan naar sporen van leven.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd