Transvet maakt onvruchtbaar

Vrouwen die veel koekjes, cake en taart eten hebben een grotere kans om endometriose te ontwikkelen. Deze aandoening aan de baarmoeder kan tot onvruchtbaarheid leiden. Dat concluderen onderzoekers. Het eten van vette vis beschermt juist weer tegen endometriose.

Vrouwen die veel transvetten eten hebben een 48 procent grotere kans om endometriose te ontwikkelen. Vrouwen die juist veel goede vetten – met omega 3-vetzuren – eten, hebben een 22 procent kleinere kans op endometriose. De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze 70.000 Amerikaanse vrouwen onderzochten. Alle vrouwen vulden tussen 1989 en 2001 elke vier jaar vragenlijsten in over hun eetgedrag. Daarna werd gekeken welke dames endometriose ontwikkelden.

Endometriose
Endometriose is een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder aan organen vastklemt. De ziekte treft gemiddeld één op de tien vrouwen. Transvet ontstaat wanneer vloeibare oliën worden omgezet tot hard vet. Het slechte vet zit in veel producten, omdat het ervoor zorgt dat de textuur beter blijft en voedsel langer bewaard kan blijven.

Ontsteking
De wetenschappers vermoeden dat slechte vetten ervoor zorgen dat ontstekingen meer ruimte krijgen en het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder kan ontwikkelen. De gezonde vetten remmen de groei van het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder juist af. “Dit onderzoek geeft ons de indicatie dat we op het juiste spoor zitten als we voedsel met omega-3-vetten als beschermend en slecht onverzadigd vet als schadelijk bestempelen,” meent onderzoeker Stacey Missmer.

Uit de resultaten bleek ook dat de totale hoeveelheid vet die de vrouwen nuttigden er niet tot deed. Het ontstaan van endometriose kwam puur voor rekening van transvetten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd