Traantje verraadt uw bloedsuiker

Vergeet de pijnlijke prikjes in uw vinger: in de toekomst is een beetje vocht uit het oog voldoende om uw suikerniveau te peilen.

Dat tranen ons meer kunnen vertellen over ons bloedsuiker is niets nieuws. Maar het bleek lastig om die wetenschap om te zetten in een praktisch apparaatje dat met betrouwbare metingen komt.

Sensor
Wetenschappers zijn er nu echter in geslaagd om zo’n apparaatje te ontwikkelen. Hun sensor kan zelfs de kleinste chemische veranderingen in oogvocht opmerken. En dat moet ook wel: de hoeveelheid bloedsuiker in oogvocht is zo’n dertig tot vijftig procent kleiner dan in bloed. Alleen zeer gevoelige sensoren kunnen dan ook met precieze metingen komen.

WIST U DAT?

…huilen in de ruimte helemaal niet handig is?

Experiment
De onderzoekers hebben hun sensor inmiddels uitgeprobeerd en wel op twaalf konijnen, zo meldt het blad Analytical Chemistry. Ze namen wat bloed en wat oogvocht af en bestudeerden het bloedsuiker in beide vloeistoffen. De sensor die zich bezighield met het vocht uit het oog bleek dezelfde resultaten op te leveren als het apparaatje dat bloed bestudeerde.

Nader onderzoek onder meer dieren – en uiteindelijk ook mensen – moet uitwijzen of deze methode echt toekomst heeft. Zo op het eerste gezicht ziet het er goed uit. Zo hoeven diabetespatiënten dankzij deze sensor niet meer in hun vinger te prikken. Ze hoeven trouwens ook niet te huilen om met deze sensor aan de slag te gaan: sterker nog, dat mag niet eens. Echte tranen kunnen de meting verstoren. Het is beter om gewoon wat oogvocht te nemen. Met een speciaal apparaatje kan dat van het oppervlak van het oog worden gehaald.

Bronmateriaal

"Scientists use tears to measure blood sugar" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sarah C (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd