Traagste experiment ooit duurt nu al 85 jaar

  Het traagste experiment ter wereld mag dit jaar een nieuw jubileum vieren. Het is alweer 85 jaar bezig. En nog steeds is het einde nog lang niet in zicht!

  Het experiment bestaat uit een trechter gevuld met pek. In 1927 verwarmde onderzoeker Thomas Parnell een beetje pek en liet het in een trechter lopen. De onderkant van de trechter was dichtgemaakt. Hij liet het drie jaar zitten en maakte daarna de onderkant van de trechter open. Vanaf dat moment drupt de pek tergend langzaam uit de trechter.

  Vaste stof
  Het experiment werd opgezet om te laten zien dat zelfs hele vaste stoffen soms vloeibaar kunnen zijn. Pek is bij kamertemperatuur namelijk hard en kan zelfs met een hamer kapot worden geslagen. Maar in de trechter is het (op kamertermperatuur) vloeibaar.

  Negen druppels
  In 85 jaar tijd zijn er acht druppels pek uit de trechter komen zetten. En nog nooit heeft iemand zo’n druppel ook daadwerkelijk zien vallen. Recent bleek uit het experiment dat pek zo’n 100 miljard keer taaier is dan water.

  Het experiment is hier live te volgen. Maar haast u niet: naar schatting duurt het nog ongeveer 100 jaar voordat de trechter met pek helemaal is leeggelopen.

  Bronmateriaal

  "The Pitch Drop Experiment" - SMP.uq.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door John Mainstone / University of Queensland (via Wikimedia Commons).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd