Totale maansverduistering van morgenochtend is eerste in serie van vier

maansverduistering

Morgenochtend vindt een totale maansverduistering plaats. Het is de eerste in een serie van vier. De maan beweegt zich door de schaduw van de aarde en kleurt rood. De maansverduistering is vanuit Nederland helaas niet te zien, maar online hoeft u er niets van te missen.

Het gaat om een totale maansverduistering. Dat betekent dat de maan zich geheel in de schaduw van de aarde onderdompelt. De maan kleurt daarbij rood. Dat lijkt misschien een beetje vreemd, maar het is goed te verklaren. Stel dat u op de maan zou staan en naar de aarde zou kijken op het moment dat deze de zon verduistert. U verwacht dan misschien een hele donkere aarde te zien. Maar dat is niet zo. De rand van de aarde lijkt wel in brand te staan. Wanneer u naar die rand kijkt, ziet u eigenlijk elke zonsopgang en zonsondergang op aarde in één keer. “Alle zonsopgangen en zonsondergangen zenden hun indirecte licht op dit moment naar de maan en dat is het enige licht dat de maan raakt,” legt astronoom Bob Berman uit. Dit licht straalt door de aardatmosfeer en is rood van kleur. Vandaar dat ook de maan – die enkel door dit rode licht beschenen wordt – rood kleurt.

Rond

De oude Grieken stelden meer dan 2000 jaar geleden op basis van een maansverduistering vast dat de aarde rond is. Tijdens een verduistering werpt de aarde namelijk een ronde schaduw op de maan. Alleen een globe werpt altijd een ronde schaduw.

Helaas is deze maansverduistering vanuit Nederland niet te zien. Maar dat wil niet zeggen dat u deze hoeft te missen. Via deze site kunt u de maansverduistering vanaf morgenochtend 8.00 uur (Nederlandse tijd) live volgen.

De complete maansverduistering is de eerste in een serie van vier volledige maansverduisteringen. De volgende vindt plaats in oktober 2014, gevolgd door een verduistering in april en september 2015. Dat er vier totale maansverduisteringen op rij plaatsvinden, is niet vanzelfsprekend. Soms kan de maan bijvoorbeeld ook deels verduisterd worden. Wanneer er vier totale verduisteringen op een rij plaatsvinden, spreken astronomen van een ‘tetrad‘. Gedurende de 21e eeuw staan er acht van zulke series totale maansverduisteringen gepland.

Bronmateriaal

"A Tetrad of Lunar Eclipses" - NASA.gov
"Slooh Live Broadcasts of Mars Closest Approach and Total Lunar Eclipse on Same Night" - SLOOH.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd