Topje van een piramide ontdekt in Egypte

De pyramidion is gemaakt van graniet en hoort mogelijk op de nog te ontdekken piramide van een Egyptische koningin thuis.

Archeologen ontdekten de pyramidion tijdens opgravingen ten zuiden van de dodenstad Saqqara. De pyramidion is 1,3 meter hoog en de zijden meten 1,1 meter.

Foto: Egyptisch Ministerie van Oudheden.
De sluitsteen van een piramide is niet meer helemaal intact. Zo is het bovenste deel flink beschadigd. Wat verder opvalt, is dat het onderste deel niet helemaal glad is. Het wijst erop dat de beeldhouwer nog niet helemaal klaar was met deze pyramidion op het moment dat deze in gebruik werd genomen óf dat de pyramidion is hergebruikt. Aan de onderzijde van de pyramidion is het gebruikelijke cement gevonden dat gebruikt werd om het topje op de piramide vast te zetten.

Grote vraag is natuurlijk op welke piramide dit topje rustte. Onderzoekers troffen de pyramidion aan, aan de noordkant van de piramide van farao Pepi I (hij regeerde tussen 2335 en 2285 voor Christus). Aangenomen wordt dat hier de satellietpiramide van zijn vrouw – en de moeder van Pepi II – stond. Maar die piramide is nog niet teruggevonden. De pyramidion is de eerste aanwijzing dat zich hier mogelijk werkelijk een piramide bevindt. Die aanname wordt verder onderschreven door een andere recente ontdekking op deze plek: het bovenste deel van een granieten obelisk van dezelfde koningin.

Bronmateriaal

"Egyptisch Ministerie van Oudheden" -

Afbeelding bovenaan dit artikel: Egyptisch Ministerie van Oudheden

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd