Tombe vol met familieleden van de farao’s ontdekt

grafkamer

Wetenschappers hebben in de Vallei der Koningen een tombe ontdekt vol met prinsen, prinsessen en andere familieleden van de farao’s die iets verderop in de koninklijke tombes begraven liggen.

In de Vallei der Koningen, dichtbij de koninklijke tombes bevindt zich de mysterieuze tombe KV 40. Tot voor kort wist niemand voor wie deze tombe gebouwd was en wie erin begraven lag. Aangenomen werd dat het een tombe was waarin mensen die niet tot het koninklijk huis behoorden, begraven lagen en dat de tombe uit de achttiende dynastie stamde.

Vijftig mensen
Onderzoekers van de universiteit van Basel geven nu meer duidelijkheid. Ze baanden zich een weg naar de tombe en doken in de vijf ondergrondse kamers die de tombe rijk is. In die kamers vonden ze de gemummificeerde resten van zeker vijftig mensen terug.

Prinsen en prinsessen
Aan de hand van opschriften op vaten konden de onderzoekers zeker dertig van de vijftig mensen identificeren. Tombe KV 40 blijkt de gemummificeerde resten van acht – tot hiervoor onbekende – prinsessen, vier prinsen en verschillende buitenlandse dames te bevatten. De meeste van deze mensen waren volwassen toen ze stierven, maar er werden ook enkele gemummificeerde kinderen ontdekt. “We ontdekten een opmerkelijk aantal zorgvuldig gemummificeerde pasgeborenen en kinderen die anders veel eenvoudiger zouden zijn begraven,” vertelt onderzoeker Susanne Bickel.

Amenhotep III
“We denken dat de familieleden van het koninklijk hof gedurende tientallen jaren in deze tombe werden begraven.” Het gaat om familieleden van farao Thoetmosis IV en Amenhotep III. Beide farao’s regeerden in de veertiende eeuw voor Christus.

Eén van de grafkamers. De muren zijn verschroeid: waarschijnlijk het werk van grafrovers. Afbeelding: Matjaz Kacicnik, University of Basel / Egyptology.
Eén van de grafkamers. De muren zijn verschroeid: waarschijnlijk het werk van grafrovers. Afbeelding: Matjaz Kacicnik, University of Basel / Egyptology.

Dicht bij de farao
Het onderzoek naar tombe KV 40 is bijzonder waardevol. Het gaat immers om een tombe dicht bij de tombes van de farao’s. En daarmee kan deze tombe ons meer inzicht geven in welke mensen de eer te beurt viel om dicht bij de farao’s begraven te worden. “Ongeveer tweederde van de tombes in de Vallei der Koningen zijn niet-koninklijk. Omdat de tombes geen inscripties hebben en geplunderd zijn, konden we tot voor kort enkel speculeren over wie in deze tombes begraven lagen.”

Ook tombe KV 40 is in het verleden – in de Oudheid en aan het eind van de negentiende eeuw – geplunderd. “De resten en de muren zijn zwaar aangetast door een vuur dat waarschijnlijk ontstond door de fakkels van de grafrovers.” Ondanks dat viel er nog genoeg te ontdekken. De onderzoekers troffen in de tombe niet alleen de resten van de koninklijke familie, maar ook textiel en fragmenten van kisten terug. Bovendien vonden ze bewijs dat deze tombe ‘hergebruikt’ werd. In de negende eeuw voor Christus – toen de Vallei der Koningen niet meer dienst deed als koninklijke begraafplaats – werden in deze tombe leden van priesterfamilies bijgezet.

Bronmateriaal

"Basel Egyptologists Identify Tomb of Royal Children" - Unibas.ch
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Matjaz Kacicnik, University of Basel / Egyptology.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd