‘Tombe van Toetanchamon heeft verborgen kamers’

grafkamer

Een eerste onderzoek in de tombe van de beroemde farao wijst er inderdaad op dat achter de grafkamer nog veel meer schuilgaat.

De kans dat de tombe van Toetanchamon nog niet ontdekte kamers telt, is zo’n zeventig procent. Dat stelt Egyptoloog en minster Mamdouh Eldamaty.

Meer
Anderhalve maand geleden publiceerde onderzoeker Nicholas Reeves een paper waarin hij stelt dat achter de muren van de grafkamer van Toetanchamon waarschijnlijk nog een opslagkamer en een grafkamer schuilgaan. Hij baseert zich op scheuren in de beroemde schilderingen in de grafkamer van Toetanchamon die erop zouden kunnen wijzen dat onder het pleisterwerk twee doorgangen schuilgaan.

Nefertiti?
Met name de verborgen grafkamer is ontzettend interessant, want wie zou er in die tombe begraven liggen? Reeves had daar wel ideeën over: Nefertiti, de beeldschone vrouw van de vader van Toetanchamon (die hoogstwaarschijnlijk niet zijn moeder was). Reeves stelt dat voor Toetanchamon – die op jonge leeftijd stierf – waarschijnlijk nog geen graftombe klaar stond. Daarom zou deze ter ruste zijn gelegd in de tombe die oorspronkelijk alleen voor Nefertiti was bedoeld. Het zou onder meer kunnen verklaren waarom de tombe van Toetanchamon zo klein is (hij moest zijn tombe delen met een nog te ontdekken tweede koninklijke familielid) en waarom de tombe zich aan de rechterkant van de toegangstunnel bevindt, terwijl mannelijke farao’s doorgaans links van de toegangstunnel werden begraven.

Eerste onderzoek
Naar aanleiding van het paper van Reeves is nu door de Egyptische autoriteiten onderzoek gedaan in de tombe van Toetanchamon. Ook is er onderzoek gedaan in andere tombes om de architectuur en artistieke elementen in die tombes te kunnen vergelijken met die in Toetanchamons tombe. En de resultaten zijn bemoedigend. Het lijkt er inderdaad op dat er meer schuilgaat achter de grafkamer van de jonge farao. En het zou ook inderdaad zomaar de grafkamer van Nefertiti kunnen zijn.

Er wordt nu gekeken hoe er op een veilige manier onderzoek gedaan kan worden naar wat er achter de grafkamer van Toetanchamon schuilgaat. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat daarbij de wanden van die grafkamer beschadigd raken. Half november zal Reeves op uitnodiging van de Egyptische autoriteiten naar Egypte reizen om de tombe daadwerkelijk te gaan onderzoeken. Als hij op het graf van Nefertiti stuit, is dat een wereldvondst.

Bronmateriaal

"Ministry of Antiquities"
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Hajor (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd