Tombe van koninklijke Maya ontdekt

  Archeologen hebben in Guatemala het graf van een koning van de Maya’s gevonden. In de tombe lag tevens veel houtsnijwerk, keramiek en een groot aantal botten van kinderen. De tombe stamt uit de periode tussen 300 tot 600 na Christus en ligt in de oude stad El Zotz.

  De tombe is drie bij 1.2 meter en anderhalve meter diep. Doordat het graf zeer goed is afgesloten, is vrijwel alles uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Zo is het textiel in de tombe nog heel mooi. En ook het keramiek – versierd met wilde beren en vissen – is nog in goede staat.

  Overweldigend
  “Het lijkt Fort Knox wel,” merkt archeoloog Stephen Houston op. “Het lijkt wel alsof dit hun opslagplaats voor hun rijkdom in textiel en handelswaar is. En dat maakt de vondst overweldigend.”

  Danser
  Volgens de archeologen kunnen we veel leren van de vondst in El Zotz (letterlijk: vleermuis). Zo is bekend dat volwassenen tijdens de begrafenis van een koning geofferd werden. Maar in het graf van deze koning leken vooral kinderen vanaf een leeftijd van twaalf maanden het slachtoffer te zijn geworden. Daarnaast droeg de koning een traditioneel danserskostuum vol schelpen en jade. Het is voor het eerst dat archeologen een koning aantreffen die zo is uitgedost.

  Guatemala telt vele piramides en ruïnes uit de tijd van de oude Maya’s. De oude beschaving beleefde tussen 250 en 900 na Christus haar hoogtepunt en had het op dat moment voor het zeggen in het gebied van Honduras tot Centraal Mexico.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd