Tombe van de Maya’s gevonden

Mexicaanse archeologen hebben een 1100 jaar oude tombe van de Maya’s gevonden. De tombe stamt uit de periode kort voordat de beschaving op mysterieuze wijze verdween. Hopelijk werpt de vondst licht op de oorzaak van het plotselinge verdwijnen van deze ooit zo machtige en glorieuze beschaving.

Veel experts hebben gespeculeerd over het verdwijnen van de Maya’s. Het zou een gevecht tussen de steden van de Maya’s zelf kunnen zijn geweest. Of milieudegradatie. Maar de tombe veegt die speculaties van tafel. Volgens onderzoeker Juan Yadeun is er namelijk een heel andere verklaring. De tombe stamt uit 840 tot 900 na Christus en in de tombe zijn kunstwerken van de Toltekencultuur gevonden. Dat wijst erop dat mensen van een heel andere cultuur de gebieden van de Maya’s omstreeks die tijd al ingenomen hadden. De Tolteken komen uit het midden van Mexico en lijken hun invloed van daaruit te hebben uitgebreid tot en met de bolwerken van de Maya’s in het zuiden van Mexico.

De tombe werd al in december aan de voet van een oude tempel ontdekt. Gisteren zijn de eerste resultaten bekend gemaakt. De sarcofaag ligt in een smal graf. Daarop ligt een zware steen. Normaal zijn in deze stenen inscripties te vinden, maar dat is dit keer niet het geval. Het lijkt erop dat de Maya’s hun schrift zo tegen het einde van hun eigen beschaving deels hebben opgegeven. Archeologen hebben ook aardewerken potten en botten gevonden. De botten zouden van een vrouw zijn. Haar schedel is opzettelijk misvormd. Dat laatste was heel gewoon bij de Maya’s.

In de tombe zijn ook bewijzen gevonden die aantonen dat een andere cultuur het gebied na het vertrek van de Maya’s heeft overgenomen. De beenderen van de vrouw zijn in een andere urn vervangen door gekookte beenderen. Waarschijnlijk zijn die er door de stamhoofden van de Tzeltal ingestopt. Dat moet nog zijn gebeurd voordat de Spanjaarden Mexico veroverden.

Archeologen die zich niet met de opgravingen bezighouden, waarschuwen voor te vroeg getrokken conclusies. Eén tombe zou niet genoeg zijn om het verdwijnen van zo’n beschaving te verklaren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd