Tombe van belangrijke priester ontdekt in Egypte

Archeologen hebben in Egypte nabij de piramiden van Gizeh de tombe van de priester Rudj-ka gevonden. Het graf is naar schatting zo’n 4500 jaar oud en de muren zijn versierd met gekleurde reliëfen. Rudj-ka was een belangrijk man aan het hof van de farao. Hij was verantwoordelijk voor de loutering van farao Chefren en leidde ook de cultus rondom diens overlijden.

De tombe van Rudj-ka stamt uit de periode tussen 2465 en 2323 voor Christus en bevindt zich nabij de piramiden van Gizeh.

Schildering
Op de muren van de tombe zijn diverse gekleurde afbeeldingen te zien. Op één daarvan staat Rudj-ka samen met diens vrouw voor een offerande. Op een andere schildering is te zien hoe Rudj-ka vist (zie hieronder).

Verering
Farao Chefren stierf rond 2494 voor Christus, maar dat wil niet zeggen dat Rudj-ka daarmee geen werk meer had. De verering van de farao ging vaak na diens dood gewoon door.

De ontdekking is van grote waarde, zo benadrukt archeoloog Zahi Hawass. De vondst kan namelijk wel eens wijzen op een grotere necropolis in de buurt van de piramiden van Gizeh. “De tombe kan wel eens de eerste van velen in dit gebied zijn,” meent Hawass. “Hopelijk hebben we een nieuwe necropolis gevonden die gewijd is aan bepaalde leden van het koninklijk hof.” Hij suggereert dat dit gebied weleens de opvolger van de westelijke necropolis bij Giza kan zijn. Wellicht raakte dat gebied te vol en verrees daarom hier een tweede dodenstad.

Op deze schildering zijn de priester en diens vrouw te zien. Foto: Meghan E. Strong (via www.drhawass.com)

Op deze schildering is te zien hoe de priester vist. Foto: Meghan E. Strong (via www.drhawass.com)

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd